2022. január 18., Piroska

Környék ügye

Itt az új Heves megyei menetrend: összehangolják a MÁV és a Volánbusz járatokat

2019.11.30. 00:00

Változik a közlekedés a Füzesabony-Vámosgyörk-Hatvan vonalon is, több járat lesz Budapest, Kecskemét és Nyíregyháza felé Egerből és vissza. December 13-tól lesz érvényes.

 

Több térségben és vonalon jelentős változások lépnek életbe december 13-ától. Egyes vonalakon megindul a szervezett buszos rá- és elhordás - közölte az Iho.hu.

 

A MÁV-Start 2020/2021-es menetrendje körülbelül harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként. A MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek:

 

- Menetrendváltástól a Budapest és Eger közötti InterRégió vonatok egységesen Agria név alatt közlekednek. A Budapest és Eger között októberben bevezetett vasúti szolgáltatásfejlesztésnek köszönhetően a vonatok a korábbinál gyakrabban, óránként közlekednek. December 13-ától a Volánbusz összehangolja távolsági és regionális járatait a vasúti közlekedéssel. Budapest és Eger között átlagosan fél óránként indulnak buszok és az InterRégió-vonatok. Az összehangolás eredményeképpen az óránként induló vonatok között, félidőben indul autóbusz Budapestről Egerbe, illetve Egerből Budapestre. Az autóbuszjáratok közül átlagosan minden második az M25-ös gyorsforgalmi úton fog közlekedni (csúcsidőben további három pár sűrítő expresszjárat is megy majd), minden eddiginél rövidebb, 1 óra 40 perces, a jelenleginél tíz perccel gyorsabb eljutási lehetőséget biztosítva a fővárosba.

 

- Bővülnek a közvetlen eljutási lehetőségek a fővárosból az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő térségekbe (Szalajka-völgy, Tisza-tó, Mátra). Eger és Kecskemét, valamint Eger és Nyíregyháza között kétóránkénti gyakorisággal új autóbuszjáratok állnak az utasok rendelkezésére, így az autóbuszok és a vasút együttes igénybevételével Tiszaújváros, Polgár, Tiszavasvári és Hajdúnánás térségéből könnyebben elérhetővé válik Budapest, Gyöngyös és Jászberény térségéből pedig Szeged.

 

 

- A regionális közlekedésben, Gyöngyös és Eger térségében a nagyobb forgalmú autóbuszvonalakon hosszabb üzemidejű, elővárosi színvonalú, a közös szakaszokon egymással összehangolt, sűrű és egyenletes eljutást biztosító ütemes menetrendeket vezet be a busztársaság. Az új menetrendek – amellett, hogy lehetővé teszik a térségi központok felé irányuló utazási igények színvonalasabb kiszolgálását – számos településről biztosítják a csatlakozást a Budapest és Eger között közlekedő InterRégió-vonatokhoz, ezzel is javítva a közösségi közlekedés egészének versenyképességét.

 

- Az Eger–Egerszalók–Verpelét–Kisnána–Domoszló–Markaz–Abasár–Gyöngyös–M3–Budapest útvonalon a jelenlegi két járatpár helyett egész nap egyenletesen kétóránként indulnak az autóbuszjáratok, így Budapest felé már naponta hét, Budapest felől hat járat biztosítja az érintett települések kapcsolatát a fővárossal a jelenleginél gyorsabb útvonalon, mivel valamennyi autóbuszjárat Gyöngyös és Budapest között Hatvan érintése nélkül, az M3-as autópályán közlekedik.

 

- Az Eger–Mezőkövesd–Miskolc útvonalon is új menetrend lép életbe: az autóbuszok egész nap kiszámíthatóan óránként indulnak és valamennyi autóbuszjárat Mezőnyárád település érintésével közlekedik. Ezáltal Mezőnyárádról, Bükkábrányból, Vattáról, Emődről jelentősen javul Mezőkövesd, Miskolc és Eger elérhetősége.

 

- A Gyöngyös–Abasár–Markaz–Domoszló–Kisnána–Verpelét–Egerszalók–Eger viszonylaton új menetrend lép életbe: az autóbuszok egész nap jellemzően óránként indulnak Gyöngyösről mindig egész órakor, Egerből mindig óra 40 perckor. A változtatással a jelenlegi 12 helyett már 18 járat biztosít eljutási lehetőséget Egerből Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár településekre, illetve jelentősen javul Verpelét és Egerszalók elérése Gyöngyös felől is.

 

 

- Javul a Heves megyei és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések közötti utazási lehetőség is a Gyöngyös–Vámosgyörk–Jászárokszállás–Jászberény útvonalon, mivel munkanapokon az eddigi tíz helyett már 14 járat biztosítja a kapcsolatot a települések között. Jászberény felől munkanapokon óránként néhány perces csatlakozási idővel biztosított az átszállás a Füzesabony felé közlekedő vonatokra.

 

- Eger és Kecskemét között egész nap kétóránként indulnak autóbuszjáratok, melyek jellemzően a Gyöngyös–Jászberény–Nagykáta–Cegléd–Nagykőrös útvonalon közlekednek Kecskemétig, jelentősen javítva az útvonalon elhelyezkedő települések kapcsolatát egymással, Egerrel és Kecskeméttel is. Vámosgyörkön, Jászberényben és Cegléden is biztosított a vonatok és az autóbuszok közötti átszállási lehetőség.

 

A hatvani vonal (80a) felújításának köszönhetően új struktúrájú elővárosi menetrendet vezet be a MÁV-Start: Budapest–Pécel–Isaszeg–Gödöllő között félóránként jár személyvonat. Budapest–Gödöllő–Aszód–Hatvan térségét pedig óránkénti InterRégió-vonat szolgálja ki.

 

Kiderült, hogyan változik a vonatok és a buszok menetrendje a kijárási tilalom miatt

Jogosan merülhetett fel, hogy lesznek-e a különleges jogrend miatt változások. "A közösségi közlekedés fenntartása kiemelten fontos a mindennapi élet, a gazdaság működtetése érdekében, a MÁV-csoport ezért továbbra is biztosítja a folyamatos és biztonságos személyszállítást.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló