2024. július 21., Dániel Daniella

Környék ügye

Hihetetlen halpusztulás – Leengedték a tározó vizét, miközben még benne voltak a halak

Egri Ügyek/Index.hu 2019.11.30. 00:00

A kisterenyei víztározóban több tízezer hal elpusztult azért, mert valaki magasról szart a tó élő világára. Ráadásul hatósági felügyelettel engedték le a vizet.

 

 

Nem hittünk a szemünknek, amikor a Facebookon megláttuk egy salgótarjáni férfi fotósorozatát, amelyből látható, ahogy több tonna döglött hal hever az egyik Nógrád megyei tó leeresztett medrében. A bátonyterenyei víztározóban a hivatalok töketlenkedése miatt történt a halpusztulás: a lényeg röviden annyi, hogy a tározó leeresztőgépe bekrepált, így azt meg kellett javítani, de erre csak úgy volt mód, ha kifolyatják a mederből a vizet. Azonban a leeresztéssel nem vártak addig, míg az ott élő halakat kimentik, így azok tömegesen elpusztultak.

 

 

Az Index.hu úgy tudja, már tavaly elkezdték napi néhány centivel leengedni a Tarján-patak kisterenyei víztározóját, de időközben a Nógrád Megyei Kormányhivatal halászati főosztálya le is állíttatta, hogy megkezdhessék a halak kimentését. Ez azt jelenti, hogy a halászati főosztálynak ilyenkor keresnie kell egy halgazdálkodót, illetve keresniük kell halászokat, akik meg tudják oldani a mentést. „Csakhogy a Vízügyi Igazgatóság a munka leállítását megfellebbezte, mondván, sokkal fontosabb, hogy a hibás berendezést minél hamarabb javítsák, a tóban úgy is elenyésző mennyiségű hal van, ráadásul halászati joggal sem rendelkezhet oda senki, mivel már a horgászás is tilos. Szilágyi Attila, az igazgatóság vezetője hozzátette, hogy a tavaszi olvadásos-áradásos időszakra szeretnék befejezni a javítási munkálatokat” – írja az Index.hu.

 

 

Azt már csak mi jegyezzük meg a természetet szerető és tisztelő emberekként, hogy ki volt az a senkiházi, aki mindezt végig merte csinálni! Ha nem tudta, hogy ennyi hal van még a tóban, akkor azért, ha meg tisztában volt vele, akkor azért mehet el a búsba. Ha egy tanyasi öreg láncon tartja a kutyáját, már kaphatja is a bírságot, de itt pedig több tízezer hal elpusztulásáért nincs felelősségre vonás? Itt jöhet bármilyen hivatalos reakció és magyarázkodás, nincs az az érv, ami ezt a gaztettet elfogadhatóvá teszi. 

 

Ilyen volt, amikor még víz is volt benne:

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló