2024. július 25., Jakab Kristóf

Környék ügye

#időjárás #csapadék #jégeső #zivatarok

Jégeső és özönvíz zúdult a Mátra térségére, Gyöngyös is teljesen elázott (VIDEÓK)

Kovács Dávid 2022.06.25. 17:59

Gyöngyösön már több mint 45 milliméter csapadékot mértek. Becsüljük meg az eső után jelentkező átmeneti lehűlést, mert jövő héten akár 38 fok is lehet!

 

Noha Egert végül elkerülte a zuhé, a szombat heves jégesőt és felhőszakadásokat hozott az ország több pontjára is: az Időkép szerint zivatarok tomboltak az Alföld nyugati, középső és déli tájain, masszív zivatarlánc állt össze a Tisza vonalánál, de a városon kívül élő olvasóinktól úgy értesültünk, hogy Heves megye több, tőlünk nyugatabbra eső települését is elverte az eső.

 

"Ezek a zivatarok helyenként kiadósabb záporokkal érkeztek, illetve érkeznek meg, így átmenetileg az érintett tájakon, főként az aszályos területeken fellélegezhet a növényzet, bár a hirtelen lezúdult csapadék egy része el is folyik ilyenkor. (...) Viszont a jótékony csapadék mellett helyenként jégeső és viharos szél is kísérte és kíséri a zivatarokat." – írta szombat délután az Időkép.

A zivatarok után akár 10-12 fokot is visszaesett a hőmérséklet, így átmenetileg a levegő is felfrissült, bár ez gyakran csak átmeneti állapot, hiszen ilyenkor fülledtség is jelentkezik. Mint ismert, az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarveszély miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki, ami Heves megyét is érintette. Már akkor is jelezték: szombat estétől várhatóan csökkenni fog a zivatarhajlam.

Olvasónk, András több videót is megosztott velünk, amelyek alapján Nagyrédén és Pásztón a lehulló jég miatt szinte kifehéredtek a kertek. Ezt a videót például a Mi újság Hevesben? nevű nyilvános Facebook-csoportban tették közzé:

 

 

Közzétette: Panci Csehné – 2022. június 25., szombat

 

Az Időkép hamarosan arról írt, hogy jégesővel kísért felhőszakadás zúdult több településre a Mátra környékén, de a hegységtől nyugatabbra és délebbre is kialakultak zivatarok, amelyek szinte mozdulni sem akartak a helyükről. Emiatt több településre is felhőszakadás zúdult, helyenként jég is kísérte az özönvizet.

Az oldal arról írt, Gyöngyösön már több mint 45 milliméter csapadékot mértek, és a cikk publikálásának pillanatában (17:47-kor) még mindig esett.

Az Időkép néhány felvételt is közzétett az oldalán, Pásztón például így esett a jég:

 

 

Ilyen volt a gyöngyösi felhőszakadás:

 

 

És itt egy másik videó is a nagyrédei jégesőről:

 

 

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban egyébként fokozódni fog a hőség: a jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek, többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Emiatt az országos tiszti főorvos hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló