2023. december 11., Árpád

Környék ügye

#katasztrófavédelem #hatvan #gyakorlat #nógrád megye #héhalom #önkéntes tűzoltók

Tűz a hivatalban, autóra borult fa – Ilyen elképzelt helyzetekben bizonyítottak a héhalmi önkéntes tűzoltók (FOTÓK)

Barna Benedek 2021.08.04. 14:05

Jól sikerültek a hatvani lánglovagokkal együttműködő önkéntesek gyakorlatai.

A napokban szerezte meg az újraminősítését a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelynek a katasztrófavédelem központi szervével és a hatvani hivatásos tűzoltósággal van együttműködési megállapodása. A tagjai egy újraminősítő gyakorlaton vettek részt, melynek végén minősítésüket egy évvel meghosszabbították, így a Heves megye szomszédságában fekvő Héhalmon és további hat településen önállóan is végezhetnek tűzoltási és műszaki mentési feladatokat – számolt be szerdán a katasztrófavédelem honlapja.

 

A gyakorlaton tizenhét önkéntes tűzoltó vett részt, akik közül öten rendelkeznek tűzoltásvezetői jogosultságokkal, így az irányító szerep az övék volt a négy feltételezett káresetnél. Az irányítóknak a beavatkozó önkéntesekkel egy, véletlenszerűn választott tűzoltási vagy műszaki mentési feladatot kellett megoldaniuk.

937083

Az egyik feltételezés az volt, hogy a településük polgármesteri hivatalának konyhájában tűz keletkezett, egy ember pedig a füstben rosszul lett. Itt az önkéntesek feladata a tűz szakszerű oltása és a bajba jutott ember kimentése volt, teljes védőfelszerelésben és légzésvédelem használatával.

 

A második feltételezett szituációt az aktuális eseményeknek megfelelően egy vihar idézte elő. Az erős szél egy fát tövestől kicsavart, ami egy autóra dőlt, a kocsiban ülő ember pedig beszorult járművébe. Itt az önkénteseknek a fát biztonságosan el kellett távolítaniuk, majd feszítővágóval az embert kellett kimenteni a szorult helyzetből.

937065

A harmadik szituáció szerint a nagy mennyiségű hirtelen lezúduló esővíz pincéket árasztott el, itt a tűzoltók szivattyúval avatkoztak be és távolították el a csapadékvizet.

 

A negyedik feltételezés szerint Héhalmon egy teherautó és egy személykocsi ütközött, és a tehergépárműből elkezdett folyni az üzemanyag, a kocsiba pedig beszorult a sofőr. Az önkénteseknek itt a beszorult embert kellett kivágniuk az autóból, áramtalanítani a járműveket, megszüntetni az üzemanyagfolyást, és felitatni a kifolyt benzint az útról. 

937077

A tűzoltásvezetők és az állomány minden tagja tanúbizonyságot tett felkészültségéről, az önkéntesek jó színvonalon teljesítették a szimulált káresetek felszámolását, így továbbra is végrehajthatnak katasztrófavédelmi műveleteket a hivatásos tűzoltókkal közösen vagy önállóan is

– zárul a katasztrófavédelem közleménye.

 

Az alábbi galériát lapozgatva több fényképet is megnézhet a gyakorlatokról (érdemes a fotókra kattintani, hogy az álló képek is teljes egészében megjelenjenek):

#GALLERY_136#

(Fotók: Fotó: Duhonyi Zsombor / Héhalom ÖTE)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló