2021. május 12., Pongrác

Környék ügye

#heves megye #graffiti #máv #rongálás

Három Heves megyei településen mázolták össze a vonatokat a graffitisek 2020-ban

2021.01.10. 20:58

Mutatjuk, hol teljesedtek ki az önjelölt művészek.

Sok vizuális szennyezést és konkrét anyagi kárt okoznak a graffitisek szerte az országban, a MÁV kommunikációs igazgatósága pedig elárulta a Heolnak, hogy mi a helyzet szűkebb hazánkban a vonatokat érintő rongálásokkal.

 

Heves megyében két jármű külső felületéről, összesen 27 négyzetméternyi graffitit kellett eltávolítani 2020-ban, ami három járművel és 63 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezek tisztítási költsége nettó 50 ezer 490 forint volt. Az elmúlt években a megyében Vámosgyörkön, Gyöngyösön, valamint Füzesabonyban okoztak gondot a graffitisek - közölte az állami vasúttársaság a hírportállal.

 

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van ilyen beépített rendszer. Speciális anti-graffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni.

máv graffiti mti
Fotó: MTI

 

"A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak cselekedni. Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság tavaly 189 feljelentést tett" - írták.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló