2022. november 30., András Andor

Környék ügye

#ügyészség #haláleset

Halált okozott a derelye a szociális otthonban


A Füzesabonyi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a város egyik szociális intézményénél dolgozó közalkalmazottak ellen.

 

A két nőt ápolói, illetve gondozói munkakörben foglalkoztatták az otthonban, ahol az intézményi eljárásrend előírásainak szem előtt tartásával feladatuk volt az osztályvezető ápoló által kiadott rendelkezések végrehajtása körében – többek között – a betegek étkeztetése, állapotuktól függően akár a megetetése is. Ennek során kötelesek voltak külön figyelmet fordítani a kapkodóan étkezőkre és a nyelési nehézségekben szenvedőkre.

 

Tavaly, egy februári napon a vádlottak könnyelműen elmulasztották az étkeztetéssel kapcsolatos kötelezettségeiket, aminek tragikus következménye lett. Az egyik szobában közösen ebédelő három ápolt egyike ugyanis a gondozók távollétében a számára rendelt tejberizs elfogyasztása helyett a betegtársának felszolgált derelyét tömte mohón a szájába, ami a torkán akadt, és végül a halálát okozta.

 

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság mindkét vádlottal szemben 1 év börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és 1 év foglalkozástól eltiltást szabjon ki amellett, hogy kötelezze őket a bűnügyi költségek megfizetésére is.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló