2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#környezetszennyezés #tisza #szamos #nehézfém

Jó hír: javul a helyzet a Szamoson és a Tiszán, fokozatosan hígul a szennyezés

MTI 2021.02.19. 14:44

Már nem tapasztalható elszíneződés a folyók vizében.

Fokozatosan hígul a Romániából csütörtök hajnalban a Szamoson át érkezett szennyezés –  tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-t.

 

A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott. Ahogy a csóva Tokajnál eléri majd a Bodrog torkolatát, a mellékfolyó vízhozama várhatóan tovább hígítja a szennyeződést. Időközben a Szamos apadása miatt lehetővé vált a zsilipek megnyitása és az árvízvédelmi töltésen kívül rekedt belvizek beeresztése a folyóba, ami további hígulást eredményez – áll a közleményben.

A figyelőszolgálat jelentése szerint már sem a Szamos, sem a Tisza vizében nem tapasztalható elszíneződés

– emelték ki.

tisza-mti-balázs-attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

A szakemberek azzal számolnak, hogy a Tiszán haladó szennyezés szombaton kora este jut Tiszalökhöz, és úgy vélik ott már várhatóan nem lesz mérhető szennyező hatás. A védekezés további lépései az újabb laboratóriumi eredményektől függenek – fejtették ki.

 

Felidézték: az OVF szerdán kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Azonnal megtették a szükséges intézkedéseket: a folyó valamennyi mellékfolyásán elzárták a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, valamint az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről. A védekezés elsődlegesen arra irányul, hogy a terhelés a mederben haladjon tovább, ne maradjon a hullámtéri területeken, illetve ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása – közölték.

 

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben – olvasható az OVF közleményében.

 

Frissítés: péntek délután az MTI arról számolt be, hogy Áder János köztársasági elnök a román államfőhöz fordult levélben a Szamos nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt. A magyar politikus felidézte, hogy a környezetszennyezés forrásából, a Máramaros megyei bányavidék lezárt tárnáiból nem most először, hanem – 2013 és 2018 után – harmadjára jutottak nehézfémek a Lápos, onnan pedig a Magyarország felé tartó Szamos folyóba.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló