2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #környezetszennyezés

Évek óta folyik a szennyezett víz a Tisza-tóba, és ez valószínűleg még egy darabig így marad

Barna Benedek 2021.12.31. 14:27

A probléma megoldása várat magára.

 

Az Egri Ügyek is megírta, hogy nemrég egy konferencián elhangzott: az Eger és a Laskó patak 2010 óta erősen szennyezetten folyik a Tisza-tóba.

 

Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) regionális laboratóriumának vezetője elmondta: a két patak már egy évtizede az erősen szennyezett kategóriába tartozik, és azt mérik, hogy a tározót elhagyó Tiszában kisebb volt a fekális szennyezettség, de a 2019-2020-as években már ez is növekedett.

 

További rossz hír, hogy a Tisza-tóban 2013-ig csak a befolyóknak a közvetlen torkolatánál volt mérhető a nagyobb a szennyezés, de 2014-től kezdődően már minden mintavételi helyen nőtt a fekális szennyezést jelző paraméterek mennyisége.

 

Hogy lehetséges ez?

 

A konferencián elhangzottakkal kapcsolatban Teszárné Nagy Marianna a Magyar Narancsnak is nyilatkozott. A lap arra kérdezett rá, hogyan lehetséges az, hogy több mint tíz éve szennyezett víz kerül a turisztikai desztinációkban kiemelt helyen található Tisza-tóba? 

 

A szakember elmondása szerint alapvető probléma, hogy a jogszabályi háttér nem megfelelően biztosított a fekális terhelések természetes vizeinkbe jutásának szabályozására. A "vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól" szóló rendelet ugyanis nem tartalmaz határértéket a (szennyezettség jelenlétéree utaló) fekál indikátor szervezetek mennyiségére vonatkozóan, jelenleg csak a természetes fürdővizek vizsgálata esetén van ilyen hatérérték.

 

A szennyvíztisztítók önellenőrzési tervébe az esetek többségében nem is írnak elő bakteriológiai paramétervizsgálatot, így a felszíni vizekbe ellenőrizetlenül kerülhet  mikrobiológiai terhelés.

 

Nem tudni, honnan jöhet a szennyezett víz

 

A két szennyezett patak vízgyűjtő területe több járást, várost, községet érint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a Vízügy azt nem tudja, hogy honnan jöhet pontosan a szennyezés, mert csak a Tisza-tavi torkolati szakaszt monitorozza, a fentebbi szakaszokat nem. 

A Tisza-tóba érkező szennyezett Eger-patak és Laskó-patak Eger és Füzesabony – mint a legnagyobb terhelők – tisztított szennyvizével érkezik, arról viszont a KÖTIVIZIG-nek nincs információja, hogy a két település szennyvíztisztítójának milyen paramétereket kell mérnie az önellenőrzési tervében, illetve hogy évente hány hatósági mérést végeznek. 

tisza-tó-pixabay
Fotó: pixanbax.com

 

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a fekáliás szennyezés emberi vagy állati eredetű, ugyanis a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma nem alkalmas a humán és állati eredetű szennyezés elkülönítésére.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen fokú a szennyezés mértéke, befolyásolja-e az élővilágot, Teszárné Nagy Marianna azt felelte: az, hogy milyen a szennyezés mértéke, mindig a konkrét esettől, illetve annak körülményeitől függ, viszont nyilvánvalóan a legkisebb szennyezés is befolyásolja az ökoszisztéma működését. 

 

Hogyan tovább?

 

Hogy ezután mit is kellene tenni, arról a szakember azt mondta: a hatóságnak folyamatosan rendelkezésre állnak a szennyvízkibocsátók hatósági mérési eredményei, ezért a következtetések levonása, az intézkedések tervezése és végrehajtása is a hatóság feladata. Elmondása szerint

a jelzett szennyezés megszüntetése egyébként komplex feladat, ehhez jogszabály-módosítás is szükséges volna és a vizsgálati paraméterek kibővítése, valamint ezek beépítése a szennyvíztisztítók önellenőrzési tervébe, és a határértékek betartatása hatósági ellenőrzés keretében.

Úgy tűnik tehát, amíg nem lesz jogszabály-módosítás, vagy amíg a hatóság nem lép, addig továbbra is erősen szennyezett víz fog folyni a Tisza-tóba, ami nem túl rózsás kilátásokkal kecsegtet – összegez a magyarnarancs.hu.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló