2024. április 19., Emma

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #halpusztulás

Óriási süllők pusztultak el Tisza-tóban: ez okozhatta a vesztüket (VIDEÓ)

Barna Benedek 2021.12.28. 13:18

Több tucat tetemet vettek észre a jég alatt.

 

A napokban a Tisza-tavon tömeges halpusztulásra lettek figyelmesek: a pecaverzum.hu beszámolója szerint az Apota elnevezésű területen vették észre több tucat hatalmas süllő tetemét a körülbelül félméteres víz felső részét borító, 5-6 centiméteres jég alatt. A portál egy helyszíni videót is közölt az esetről:

 

 

Ezt követően a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. kiadott egy közleményt, amelyben azt írják az utóbbi évek átlagához képest nagyobb mennyiségben itt rekedt halak elhullásának több oka is lehetséges, így pl. valamely mérgező gáz túlzott jelenléte, vagy éppen a létfontosságú oxigén hiánya.

Az első szemrevételezések és a körülmények ismerete után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a tömeges halpusztulást "a túlságosan sekély, maximum 40 cm mély víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja" okozhatta.

A közelmúltban tomboló viharos szél iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ezért pusztulhattak el.

A Tisza-tavi Sporthorgász elyszínre érkező munkatársai az 1-6 kilós egyedek összmennyiségét mintegy 300-400 kilóra becsülték. A tetemek begyűjtése a jégviszonyok változásáig még várat magára.

 

"A feliszapolódás következtében a téli alacsony vízszint egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállománynak, vízügyi szempontból azonban indokolt, ezért ennek megváltoztatására nem kerülhetett sor. A megoldást a régi medrek rekonstrukciója jelentheti. A veszélyes iszap eltávolítása amellett, hogy segítené a halak biztonságos telelését, javítaná az áramlási viszonyokat és a tározott víz mennyiségét is megnövelné. Társaságunk már korábban összeírta azon területek listáját, melyek kotrása halgazdálkodási szempontból a leginkább indokolt" – zárják a közleményt.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló