2023. június 7., Róbert

Környék ügye

#zöldfül #hort #szavazás #év fája #vadgesztenye

Elindult az idei Év Fája szavazás, Heves megyei jelöltekre is voksolhatunk – FOTÓ

Barna Benedek 2021.07.07. 16:06

Tizenegy döntős van, közülük lehet választani októberig.

 

Újra keresik az Év Fáját. Az Ökotárs Alapítvány szervezte szavazáson nem feltétlenül a legmagasabb, vagy legvaskosabb fát keresik, hanem olyat, amelyiknek egyedi története van, vagy aminek az életben maradásáért aktívan tesznek a helyiek – számolt be az Aktív Magyarország.

 

Mint írják, a 2021-es szavazás előtt szokás szerint szakmai zsűri választotta ki azt a 11 döntőst, amelyekre októberig lehet voksolni. A döntőbe került fák egy hosszabb történetet is kaptak, így amikor szavazunk, nem nyers adatok alapján kell döntenünk, hanem a hozzá társított, kevésbé megfogható értékek mentén. A zsűri egy különdíjat is kioszt: a Hős Fa címet az kapja, amelynek a megóvásáért a legtöbbet tettek az emberek.

 

Az idei döntősök közé szűkebb hazánkból is bekerült három fa:


– Herény Erzsébet hársai (Szombathely/Herény)
– Gödöllői görbefa (Gödöllő)
– A perkátai nagy tölgyfa (Perkáta)
– Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén (Decs)
– A martfűi mesefa (Martfű)
– Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán (Kétsoprony)
– Micsky hársak (Dánszentmiklós)
– Ezeréves tölgy (Ziliz)
– A három horti vadgesztenyefa (Hort)
– A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai (Debrecen)
– Kispáli vadkörtefa (Kispáli)

 

Íme, a három gesztenyefa és a hozzájuk kapcsolódó történet:

 

 

Ott, ahol a három délceg fa áll, régen több vadgesztenyefa is volt, de mára csak ez a három példány maradt.

Baráti társaságunk minden tagjának erős kötődése van a három vadgesztenyefához, melyek Horton, a Szabadság téren élnek. Van köztünk, aki nap mint nap látja őket, elmegy előttük, rájuk mosolyog, megérinti őket. Olyan is van köztünk, aki hazatér időnként a faluba és az ölelő nagyszülői, szülői karok felé tartva barátként köszönti minden alkalommal ezt a három vadgesztenyefát. S akad köztünk olyan is, aki gyermekkora óta átutazik a falun és minden alkalommal rácsodálkozik a gyönyörű fákra, mind a mai napig. Tehát életünk szerves részei ők, akár itt élünk a faluban, akár hazajárunk ide, akár egy másik településre tartva szerettünk beléjük, de mindannyiunk számára hozzátartoznak Horthoz a tér közepén álló vadgesztenyefák. Olyan, mintha mindig itt lettek volna, mert amióta az eszünket tudjuk, mindig is itt voltak nekünk. Talán csemetekorukban látták az egykori kastélyt, ami a mai Művelődési Ház helyén állt.

– írták róluk.

 

A vadgesztenyefákat helyben szinte családtagnak tekintik:

Központi helyzetük miatt nincs esküvői menet, mely el ne haladna alattuk, mellettük, de említhetnénk a falunapokat, majálisokat, pünkösdi kétnapos Búcsúkat és sok-sok Happy Station Diszkót, melyek egykor a Művelődési Házban voltak, és a parkban milyen jókat lehetett közben beszélgetni! Számtalan barátság és szerelem szövődött e fák mellett! Baráti társaságunk több tagja is e fák alatt ismerte meg az élete szerelmét! Emellett útjelzők ők, hiszen a mai napig úgy magyarázzuk, hogy merre kell menni, hogy a gesztenyefáknál jobbra vagy balra. [...] Hálásak vagyunk, hogy van nekünk a három Szabadság téri vadgesztenyefa, szeretnénk őket megmenteni, mert szerves részei a falunak és ami még fontosabb, sok-sok ember életének, emlékeinek őrzői.

Szavazni IDE KATTINTVA lehet október 1-ig (mindenképpen olyan e-mail címre van szükség, amit használunk is, mert egy megerősítő levélben kell véglegesítenünk a szavazatunkat).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló