2022. augusztus 13., Ipoly

Környék ügye

#katasztrófavédelem #felsőtárkány #verseny #terepfutás

Először rendezett terepfutó versenyt a katasztrófavédelem Felsőtárkánynál (FOTÓK)

Székely Zoárd 2022.04.29. 11:40

Negyvenkét szervezettől érkeztek versenyzők a helyszínre az ország minden részéből.

 

Első alkalommal adott otthont a Belügyminisztérium Országos Terepfutó Bajnokságának a Heves megyei Felsőtárkány. Az április 28-i pontszerző bajnokságot a Magyar Rendészeti Sportszövetség, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen rendezte meg a Bükk-hegység lábánál elhelyezkedő, festői szépségű településen, ahol a Felsőtárkányi-tó partján alakították ki a versenyközpontot.

990405
Fotó: Heves MKI/Nagy Csaba/Nagy-Váradi Alexandra

A versenyt a Magyar Atlétikai Szövetség szabályai alapján bonyolították le, negyvenkét szervezettől érkeztek versenyzők a helyszínre az ország minden részéből. Az esemény a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét, majd Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a sportolókat, azután Szántósi Rafael polgármester üdvözölte a jelenlévőket, és bemutatta a település múltját a jelenlévőknek. A versenyt dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány, a Magyar Rendészeti Sportszövetség ügyvezető elnöke nyitotta meg.

990401
Fotó: Heves MKI/Nagy Csaba/Nagy-Váradi Alexandra

A bajnokságra a belügyminisztériumban és belügyi szerveknél dolgozók, valamint a BM oktatási intézményeiben tanulmányokat folytatók közül csaknem ötszáz résztvevő érkezett, a futás szerelmesei különböző korcsoportokban két, három, négy és hat kilométeres távon mérethették meg magukat. Mind a négy útvonal a Felsőtárkányi-tótól rajtolt és a sárga turistaösvényen haladt a Szikla-kilátó elágazójáig. Innen a különböző távokat teljesítő versenyzők más-más nyomvonalon, jelölt turistaösvényeken és erdei utakon futottak, végig középhegységi terepen, helyenként jelentős szintkülönbséggel, a futók dolgát több helyen mély vízátfolyások és kidőlt fák is nehezítették.

990403
Fotó: Heves MKI/Nagy Csaba/Nagy-Váradi Alexandra

Az útvonalak az utolsó fél kilométeren ismét összeértek, a versenyzők a Tárkány-patak mellett kijelölt, helyenként szűk és köves kék jelzésű tanösvényen haladtak be a célba. Az időjárás kegyes volt a sportolókhoz, mert bár hajnalban esett az eső, mire elrajtoltak, a feltámadó szél kiszárította a talajt annyira, hogy ideálisak lettek a körülmények a futáshoz. A résztvevőket csapatuk tagjai és kísérőik hangosan kiabálva buzdították, sőt, a házigazda Heves megyei katasztrófavédelem egyik munkatársa azzal lepte meg a versenyzőket, hogy a pálya legmagasabb pontján egy hatalmas dobbal adta meg a ritmust.

990391
Fotó: Heves MKI/Nagy Csaba/Nagy-Váradi Alexandra

A verseny szervezői törekedtek arra, hogy minden érkezőnek életre szóló élményben legyen része. A tó partján a versenyzők kedvezményesen látogathatták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „Karszt és élővilága” kiállítását, amely interaktív és játékos módon szemlélteti a környező állat- és növényvilágot, emellett aki akarta, kipróbálhatta a Bükk-hegység első via ferrata (vasalt út – olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást) útvonalát is. Akik pedig önzetlenül segíteni szerettek volna, azok vért is adhattak a rendezvényen

.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló