2024. április 20., Tivadar

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #lillafüred #vízesés

Egy ideig most nem csobog a lillafüredi vízesés

Barna Benedek 2022.01.13. 14:53

Kiszáradt a vízesés, mert nem tudják táplálni a vizét, de ez csak átmeneti állapot.

 

Jelenleg nincs Lillafüreden vízesés, aminek a hideg és a száraz idő az oka – számolt be az Időkép csütörtökön.

 

Mint írják, több fotó is felbukkant a napokban az interneten, amelyek tanúsága szerint Lillafüreden kiszáradt a vízesés. A szokatlan jelenségre Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgaztója adott magyarázatot a minap.hu megkeresésére.

lillafüredi-vizeses-kiszaradt-minap-yt
Kép forrása: Minap / YouTube

Viszokai János elmondta: a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot. Ez azonban időszakos, hiszen sok függ attól, hogy a karsztban mennyi víz gyülemlett fel. Ugyanakkor évtizedekkel ezelőtt a Hámori-tóba egy szivattyút telepítettek, ahonnan szükség esetén egy vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött. Így amikor száraz időjárás miatt nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor a Hámori-tóból vizet emelnek át a vízesés táplálására. Viszont

téli időszakban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló