2021. december 7., Ambrus

Környék ügye

#zöldfül #kiss norbi #alma #egri piros

Gyümölcsöskertek ültetésével népszerűsítenék ez Egri Piros almát a Heves megyei településeken (VIDEÓ)

Barna Benedek 2021.11.08. 17:30

Kiss Norbi lett az almafajta arca.

 

Közösségi gyümölcsöskerteket hoznak létre a térségben, hogy így népszerűsítsék az Egri Piros almát. A kezdeményezésről a napokban számoltak be Sarudon.

Szeretnénk Heves megyében az iskolák, polgármesteri hivatalok, művelődési házak, templomok kertjeiben Egri piros alma facsemetéket ültetni, így adva vissza a magyar falvak elveszett becsületét

– mondta a sajtótájékoztatón az ötletgazda Zerényi Endre, az Egri Kertbarát Kör Egyesület elnöke a naphire.hu beszámolója szerint.

 

A programban részt vesz Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a kezdeményezés mellé állt többek között Berecz Mátyás és Dudás Róbert parlamenti képviselő. Az eseményen jelen volt Kiss Norbi háromszoros Európa-bajnok kamionversenyző is, akit felkértek, legyen az Egri Piros alma arca, amire kapásból igent mondott. Azért rá esett a választás, mert nagy állat,-és természetvédő, akinél már hagyomány, hogy minden futamgyőzelme után elültetett egy fát.

 

A TV Eger riportjában elhangzott: Füzesabonyban, Kápolnán, Felnémeten, Dormándon és Kompolton létesülhetnek az első almáskertek, mivel ezen települések civil szervezetei vagy polgármesterei már jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a programhoz.

 

 

Zerényi Endre a tévének nyilatkozva azt is elmondta, hogy országos programot is szeretnének hirdetni a különböző tájfajták elterjesztésére, ennek érdekében "emlékgyümölcsösöket" hoznának létre, és ebben a kezdeményezésben a Kertbarátok Országos Szövetsége is partnerük.

Az Egri Piros csattanó, ropogós húsú, savanykás almafajta, amelyet Eger mellett, Noszvajon szelektálták 1969-ben. Friss fogyasztásra kiváló, de tárolásra, befőzésre is alkalmas. Viszonylag erős növekedési erélyű és nagy előnye, hogy lisztharmatra nem fogékony. Bőtermő, és már augusztus elején szedhető a termése.

(Indexkép forrása: felsovaroscsillagai.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló