2024. április 20., Tivadar

Környék ügye

#egerészölyv #kápolna #csapda #hortobágyi madárkórház #ragadozó madár #állatkínzás #orvvadászat

Szabálytalanul kihelyezett csapdába szorult és csúnyán megsérült egy egerészölyv Kápolnánál – VIDEÓ

2021.01.12. 17:38

Szerencsére észrevették a madarat és még időben kimentették. Remélhetőleg fel tud épülni a sérüléseiből.

Újabb, szabálytalanul kihelyezett csapda fogott védett madarat. Természetkárosítás-, állatkínzás- és orvvadászat bűntette történt. Egy egerészölyv szárnyára csapódott a fűrészfogakkal ellátott vas. A madár túlélte, de csúnyán megsérült – számolt be kedd délután a Hortobágyi Madárkórház Facebook-oldala.


Azt írták, január 11-én este a Madárkórház Alapítvány nagyrédei önkéntes madármentőjéhez, Nagy Attilához érkezett a bejelentés, miszerint Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva. A csapda rögzítve volt, a bejelentők pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudták kiszabadítani a madarat.

 

Éjjel erős volt a talajmenti fagy, így a madár reggelre elpusztult volna, ha nem kap azonnali segítséget. Nagy Attila azonnal a helyszínre sietett, kiszabadította a madarat, majd magához vette. Otthonában azután stabilizálta az egerészölyv állapotát, másnap reggel pedig elszállította a Hortobágyi Madárkórházba. 

A madár mindkét szárnya sérült. Bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, valamint a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat csúnyán roncsolták. Műtétje komplikált és hosszú lesz. Ennek ellenére van remény a felépülésére.

A szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében az Alapítvány az illetékes hatóságokhoz fordul.

 

A Madárkórház egy videót is közzétett az esetről, amelyben elhangzik: ragadozómadár csak akkor kerülhet ilyen csapdába, ha rosszul helyezték el abban a csalétket:

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló