2023. szeptember 26., Jusztina

Környék ügye

#eger #lakás #ingatlan #ház

Drágulnak a lakások Egerben, a szakemberek szerint nő a kereslet Heves megyében

Nagy Donát 2021.11.13. 11:50

Építési engedélyért is egyre többen állnak sorban.

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanos portál adatai szerint kicsit visszaesett ugyan az új lakóingatlanok száma, de még mindig sok épül. Az első háromnegyed év során országszerte 12 ezer 642 új lakóingatlant adtak át a hivatalos KSH-adatok alapján. Bár ez minimális, 1,7 százalékos csökkenést jelent éves szinten, ám továbbra is erős teljesítményt tükröz. A lakásépítési kedv megugrott, az idén januártól szeptember végéig több mint huszonkétezer építése kapott zöld utat, ez 2020 azonos időszakához képest harmincszázalékos bővülésnek felel meg. Az Ingatlan.com várakozásai szerint pedig az idén akár huszonötezer új lakás átadása várható.

A jó teljesítményre számítani lehetett, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a járvány miatt felfüggesztett építkezések befejezése és a pandémiához köthető bizonytalanság enyhülése miatt. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a 2020-as évek első felében éves szinten elérhetjük 30-35 ezres átadott lakásszámot

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, az újlakás-átadásoknál látható növekedésben szerepet kaptak a saját célra épített családi házak, valamint az értékesítési célra épült lakások is. Utóbbiból idén október végéig több mint nyolcezer került a piacra a portál adatai szerint.

 

csebox új

 

Ez pedig éves összevetésben 38 százalékos bővülést jelent. Ennek köszönhetően a kereslet is felfutott, az érdeklődők száma éves szinten közel 65 százalékkal nőtt. Ugyanakkor növekedett az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, az előzőek mellett az év elejét jellemző építőanyag-drágulástól. Valamint a lakás- és társasházépítésre alkalmas telekszámok csökkenése miatt, ami Egerben is jelentős tényező. A HEOL megyjegyzi, hogy a megyeszékhelyeken tizenöt százalékkal 630 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, ez az Ingatlan.com szakembere szerint azt mutatja, hogy a fővároson kívüli piacon nagyon jelentősen erősödött a kereslet.

A kiadott építési engedélyek alapján elmondható, hogy Heves megye a jövőben az Észak-Magyarország régió húzóerejévé léphet elő lakásépítések tekintetében, hiszen év eleje óta idén majdnem másfélszer annyi építési engedélyt adtak ki, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában, és ez meghaladja a régió növekedési ütemét

– mondta Balogh László, majd hozzátette, a megépült lakásszámok alapján pedig az látszik, hogy folyamatosan zárkózik fel Heves megye a régióhoz – amit leginkább egy borsodi kétszáz lakásos projekt átadása húzott fel.

Az év elején Heves megyében időarányosan hetven százalékkal kevesebb lakást adtak át éves összevetésben, de mostanra a lemaradás már alig ötvenszázalékos az előző évhez képest – ami kifejezetten erős volt. Ha pedig az építési engedélyek kiugró számát is figyelembe vesszük, akkor nagy jövő előtt áll a megyei lakásépítési szektor. Az új lakások és házak négyzetméterárai és az éves növekedés mértékéből látszik, hogy nem csak a kínálat nőtt, vagyis a Heves megyeiek ingatlanai egyre többet érnek

– fogalmazott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló