2024. június 21., Alajos Leila

Környék ügye

#díj #dokumentumfilm #bükk #bükki nemzeti park

Díjat nyert a Tiltott zónák című dokumentumsorozat, amelynek egyik részét a Bükkben forgatták

Barna Benedek 2022.02.14. 14:17

Az egyik epizódban a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának munkájába kóstolt bele Thuróczy Szabolcs.

 

Az indiai Golden Eagle Indie Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el a Spektrum saját gyártású sorozata, a részben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén forgatott "Tiltott Zónák" című alkotás – számolt be a nemzeti park honlapja.

 

A Spektrumon tavaly ősszel bemutatott sorozat – amelynek gyártócége a FreerunMedia, producer-rendezője Vikárius-Horváth Szilvia – műsorvezetője Thuróczy Szabolcs színművész, aki ezúttal olyan helyekre kalauzolta el a nézőket, ahova csak nagyon keveseknek lehet betekintésük. A sorozat nemcsak informatív, de szórakoztató is, hiszen a műsorvezető többek között a Bükki kőkultúra és történelmi helyek (kaptárkövek, török-kori járatrendszerek, lakó- és vallási helyszínek) mellett a hegységünk élőhelyein élő farkasokról, azok terepi kutatásáról is informálja a nézőket.

tiltott-zónák-bükk
A forgatócsoport és a BNPI csapata (kép forrása: bnpi.hu)

A műsorvezető nemcsak bejut extrém helyekre, hanem igyekszik ott be is illeszkeni, a Bükkben például a természetvédelemi őrszolgálat és a szakmai munkatársak napi rutinjába kóstolt bele, az epizód forgatásakor gyakorlatilag együtt dolgozott velük. Ezt azért tartották fontosnak a készítők, mert így a nézők mind jobban a kulisszák mögé látnak, és megismerhetik az adott különleges helyszín titkait.

 

A nemzeti park több dolgozója is szerepel a filmben, így Gombkötő Péter, Baráz Csaba, valamint Mlakár Péter őrkerületvezető is. A film szakmai tervezése többek között Bakó Botond munkája.

 

A sorozat beharangozója alább megtekintető (a videóban a bükki fejezet 5:53-tól kezdődik):

 

 

(Indexkép forrása: bnpi.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló