2023. december 4., Borbála Barbara

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #erdő #erdei állatok

Nagy a forgalom a bükki erdő tündérkútjánál, sokféle állat oltja ott a szomját – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.11.30. 17:17

Erdei pillanatfelvételek.

 

Az egészséges, természetes erdőkben fontos szerepe van a különféle odúknak, például a dendrotelmának vagy tündérkútnak. Az idős fák tövében vagy akár a törzsén kialakuló odúkban megállhat az esővíz, ahol szomjukat olthatják az erdei állatok – írja közösségi oldalán a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyar szervezete, amely a Bükki Nemzeti Park vadkamerájának felvételeinek segítségével mutatja be, kik isznak a tündérkútból.

 

A felvételeken megjelenik vörösbegy, széncinege, kék cinege, barátcinege, meggyvágó, csuszka, fekete rigó, énekes rigó, szajkó, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, erdei egér, nyest, róka és vadmacska is. A nemzeti park a videó hosszabb változatát is közzétette:

 

 

A park videóhoz csatolt leírása szerint a dendrotelmák fák üregeiben, odvaiban összegyűlő vízből kialakuló mikroélőhelyek. Ezek amellett, hogy rengeteg gomba-, egysejtű- és vízi gerinctelen faj számára adnak otthont, az erdő gerinces állatai számára is biztosítanak ivóhelyet a szárazabb időszakokban.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló