2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Környék ügye

Csillaghullás, csillagos égbolt

2019.11.30. 00:00

Mindannyian szeretnénk látni az éjszakai eget. Vagy elkapni egy hullócsillagot.

 

Szerdán éjjel lesz a legnagyobb intenzitása a hullócsillagoknak. A Perseida-raj "felhőjébe" ekkor kerül teljesen a Föld. Éjjel percek alatt rengeteg hullócsillagot tud összeszámolni a kitartó figyelő (önök pl. ide kattintva akár részei is lehetnek az eseménynek).

 

Tudományosan még nem sikerült alátámasztani az ilyenkor tett kívánságok megvalósulásának eredményét, de állítólag dolgoznak rajta ;)

 

 

 

Aki látta már az éjszakai égboltot, az gyakran azt is tapasztalhatta, hogy a városok fénye, fényszennyezése miatt egyre halványabban ragyognak a csillagok. egerből sokszor csak a legfényesebb égitestek láthatók. Csillagvadászoknak, égfigyelőknek, "holdkórosoknak" viszont nagyon jó hírünk van!

 

A Kaptárkő Egyesület nagy munkába kezdett: szeretnék, ha a Bükkben is létesülhetne csillagos égbolt park! Röviden összefoglalva egy ilyen park lényege az, hogy a nagyvárosok fényszennyezésétől mentes területet különleges övezetté nyilvánítanák, minősítenék. Erről a helyről aztán lehetne bámulni az eget szabadon.

 

De álljon itt egy látványos beszámoló a munkáról:

 

 

Bukki Csillagoségbolt-park from Attila Kozma on Vimeo.

 

Jó vadászatot!

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló