2022. augusztus 10., Lőrinc

Környék ügye

#orvvadászat #bükk #bükki nemzeti park #farkas #mónosbél

RTL: Fegyverrel és méreggel is pusztíthatják a bükki farkasokat, orvvadászat gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Barna Benedek 2022.02.15. 14:38

A szakemberek szerint a fokozottan védettnek számító szürke farkasok vadászatára utal, hogy időről időre nyomtalanul eltűnik egy-egy példány.

 

Védett szürke farkasok kilövése miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám hosszú évek óta egyetlen elkövetőt sem fogtak el. Az eljárás összefügghet azzal, hogy egy helyi vadász és vállalkozó mázsaszámra szóratott ki dögöket az erdőben a Bükk Heves megyei részén – számolt be az rtl.hu.

 

Az oldal cikke szerint még 2018-ban Mónosbél környékén egy helyi vadásztársaság munkatársa állati maradványokat szórt ki az erdőben, amikor egy természetvédelmi szervezet bejelentése után a területen illetékes Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai váratlanul megjelentek a helyszínen. A vadásztársaság tetten ért dolgozója elmondta: főnöke, egy helyi vállalkozó kérte a maradványok kiszórására. A dolgozót kötelezték a tetemek elszállítására, a vállalkozó tulajdonában lévő kft.-t pedig 75 ezer forintra bírságolták.

 

A cégtulajdonos a dögök kihelyezését azzal magyarázta, hogy etetni akarta a farkasokat, az RTL-nek viszont több, a vállalkozót ismerő forrásuk is úgy nyilatkozott: a férfi sohasem csinált titkot abból, hogy farkasokat akar lőni. Ennek oka az rtl.hu cikke alapján az lehet, hogy a vállalkozó területén mintegy harminc vadat ejtettek már el a nagyragadozók, amivel pénzben kifejezhető károkat okoznak, hiszen csökken a bérvadászok által kilőhető trófeás vad, illetve a vadhúsként feldolgozható állatok mennyisége.

 

A hírportál egyébként azt írja, egyes pletykák szerint a farkasok előfordulási helyein pénzért bárki számára leszervezhető egy farkasvadászat, egyes társaságok pedig állítólag lobbiznak azért, hogy az állam engedélyezze az ordasok létszámának szabályozását, közben pedig egyes, vadászok által látogatott vagy működtetett Facebook-csoportokban terjed az uszítás a kártevőknek tekintett ragadozók ellen. 

farkas - Vad erdők, vad bércek - FB
Kép forrása: Vad erdők, vad bércek Facebook-oldal

 

Tavaly év elején a Bükki Nemzeti Park munkatársai több helyen is találtak kihelyezett tetemeket – vadászható fajokét és háziállatokét egyaránt –, ami miatt feljelentést is tettek, de a rendőrség hamar lezárta az ügyet, miaután a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya megállapította, hogy megállapította: "a feljelentés tárgyát képező hulladék nem minősül veszélyes hulladéknak, nem veszélyeztetik, illetve nem károsítják a földet, vizet, levegőt, élővilágot”.

 

Egyelőre nincsenek közvetlen bizonyítékok arra, hogy Magyarországon nagyobb léptékben irtanák a farkasokat, ugyanakkor az RTL cikke szerint szakmai körökben ez lényegében nyílt titok. Megemlítenek egy 2021 őszén tartott, nagyragadozókkal kapcsolatos szakmai konferenciát, amelyen a beszmoló szerint elhangzott:

már nemcsak lőfegyverrel, hanem karbofuránnal – egy Európai Unióban már betiltott, idegméreg-hatású növényvédő szerrel – is pusztítják a farkasokat, valamint kutyabetegségekkel fertőzött csalifalatokat is kihelyeznek a nagyragadozók élőhelyein.

A Bükki Nemzeti Park területén 2013 óta csak néhány farkas illegális megölése került nyilvánosságra – felelősségre senkit nem vontak ezek miatt –, az rtl.hu által megkérdezett szakemberek szerint azonban ennél vélhetően jóval több ordast pusztíthattak el, ugyanis az orvvadászok a tetemeket egyszerűen elássák vagy más módon tüntetik el. A farkaspopuláció nem természetes csökkenésére utal szerintük, hogy időnként eltűnik egy-egy nyomon követett, azonosítható példány, a teteme viszont nem bukkan elő sehol. A Bükkben jelenleg egyetlen farkascsalád él, ami nagyjából 10 példányt jelenthet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának teljes működési területén 4 vagy 5 farkascsalád élhet. Így a szakemberek számára szembeötlő egy-egy kifejlett, életerős példány nyom nélküli eltűnése.

 

Az állattetemek illegális kihelyezése és a farkasok kilövése között vélhető összefüggés nyomán az rtl.hu megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen orvvadászat gyanúja miatt  folytat büntetőeljárást, melyben vizsgáljuk a 2018-as kilőtt farkasok ügyét is. Bővebb tájékoztatást azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívántak adni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló