2021. december 7., Ambrus

Környék ügye

#miskolc #borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #bükki nemzeti park #szeleta park

Egy teljes hétvégére való programot kínálhat majd az új bükki látogatóközpont

Barna Benedek 2021.11.20. 09:29

A tájat és történetét bemutató kiállítás mellett kalandpark és a környéken szervezett túrák fogják várni az érdeklődőket.

 

November elején helyezték el a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpontjának alapkövét a Bükk keleti kapujaként ismert területen a Csanyik-völgy mellett. Az eseményen elhangzott:

a Szeleta Park élményszerűen akarja bemutatni a Bükk sokszínűségét, és egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást", valamint egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását.

A Borsod Online egy friss cikkében ezt a 2,2 milliárd forintos uniós és magyar állami beruházás keretében épülő turisztikai központot mutatta be.

 

Mint írják, a tervek szerint jövő év végére elkészülő központ összesen 2070 négyzetmétert foglal el, 1837 négyzetméter az úgynevezett belső terület és 233 négyzetméternyi a külső tárolóterület. 

 

A Szeleta Parkban alkalmazott építészeti, gépészeti, műszaki megoldásokban törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, a karbonsemlegességre. Az új fűtési és világítási technológiák, a megújuló energiák használata hosszú távon biztosítja a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot.

 

A boon.hu cikke szerint

a látogatóközpontot öt fő elem, a karszt és karsztvíz, a barlangok világa, az ősember bükki megjelenése, a tájtörténet, valamint a tájkép és az élővilág köré rendezve alakítják ki. Ezt egészíti ki a foglalkoztatórész és egy vetítőterem.

A három legfőbb élmény­elem egyike a Bükk geológiai sajátosságának bemutatása vetített domborzati kerekasztallal, animációval, kőzetmintákkal, sziklamászó toronnyal. Ugyancsak kiemelt elem a Bükk karszt- és barlangvilágának bemutatása 3D-s elemekkel, vetítéssel.

miskolc-bukk-szelete-park-latogatokozpont2-csodalatosmagyarorszag
A Szeleta Park látványterve (Kép forrása: Bükki Nemzeti Park)

A kiemeltek között is kiemelt helyet kap majd A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, valamint ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes. Bemutatásában ugyancsak 3D-s vetítés segít, de terepi programként adódik a közelben található Szeleta-barlang bemutatása. A Bükkben ugyanis ezerháromszáznál több barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig komoly régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősemberbarlang a látogatóközpontnak is nevet adó, nemzetközileg is számontartott Szeleta.

 

Kalandparkot is kialakítanak a területen. Épül egy 192 négyzetméteres „Kőkori Karszt Kaland” nevű beltéri játszótér egyedi, többszintes játszóvárral. Ez egész évben használható lesz majd a külső időjárástól függetlenül. A kisebbeknek nyújt élményeket a 70 négyzetméter alapterületű „Bikkmakk” elnevezésű kültéri játszótér is, míg az idősebbeknek egy „Pókfonál” kültéri kalandparkot alakítanak ki a látogatóközpont belső udvarán 485 négyzetméternyi területen, mászókarendszerrel, egyedi óriáscsúszdával, drótkötélpályával és hintákkal.

A kiállítás maga olyan két óra alatt megtekinthető, de az összes élményelem átélése öt-hat órát is igénybe vehet, a terepi programokkal ­kiegészülve pedig akár kétnapos kikapcsolódást is nyújthat a Szeleta Park Látogatóközpont.

A Bükk felfedezésére kínálnak majd szervezett túrákat, hetente tematikus programokat. Évente lenne Szeleta-nap, amely egyben a barlangkutatás ünnepe is lehetne. De emellett szakmai konferenciákat és más szakmai jellegű rendezvényeket is terveznek ebben az egyedülálló környezetben. Azt remélik, hogy a hely a Bükk-vidék zászlóshajójává válik.

 

Az elképzelés az, hogy az autóval, közösségi közlekedéssel érkezők a járművüket hátrahagyva innen indulhatnának tovább a Bükk felfedezésére. Tervbe van, hogy a miskolci önkormányzattal együttműködve a volt autóbusz-pályaudvar területével kibővítsék az autóparkoló területet. Közvetlen összeköttetést szeretnének kialakítani a közeli kisvasút megállójával. A boon.hu fontos tényezőként említi azt is, hogy a park közelében fog elhaladni a Diósgyőri vár és Lillafüred között építendő kerékpárút. A parkhoz kapcsolódva egy kerékpáros pihenőpontot is ki lehetne alakítani kerékpárkölcsönzővel kiegészítve – jegyzi meg a portál cikke.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló