2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

Botrányos földeladás Heves megyében: kiárusítják a világszerte fokozottan védett madár előhelyét

MTI 2019.11.30. 00:00

Természetvédő szervezetek szerint a Natura 2000 területek eladásával a kormány visszalép az elért természetvédelmi szinttől, és az európai uniós kötelezettségeket is semmibe veszi, ezért felszólítják Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tagadja meg a hozzájárulást ezen területek értékesítéséhez. Főleg azért, mert fokozottan védett állat.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége a napokban kiadott közleményben természetvédelmi feladataira figyelmezteti Fazekas Sándor minisztert, hogy alkotmányos kötelessége keretében ne adja hozzájárulását a kiemelten fontos természeti oltalom alatt álló területek magánosításához.
    

Mint kiemelik, Magyarországon 4,3 millió hektár szántó található, ebből 520 ezer hektár tartozik a Natura 2000 hálózatba. Ezeken a területeken az európai közösségi szabályozás értelmében - és a közjólét érdekében - olyan területhasználatot kell folytatni, amely összehangolja a mezőgazdasági termelés szempontjait a természeti örökség, elsősorban a szántóföldet is élőhelyül használó védett állatfajok megőrzésével.   
    

Példaként említik a fokozottan védett túzokot, amely világszerte ritka és veszélyeztetett madárfaj, elterjedési területének egyik legfontosabb régiója a Kárpát-medence. A Kiskunság, a Hevesi-sík és a Mosoni-sík a legfontosabb szaporodóhelyek közé tartozik, ahol több ezer hektár állami tulajdonban álló Natura 2000 földterület kerülhet magánkézbe - írták.

    

A természetvédő szervezetek felhívják a figyelmet: állami tulajdonú Natura 2000 területek haszonbérbe adása esetén kormányrendelet írja elő, hogy a természeti állapot megőrzését vagy javítását szolgáló földhasználat valósuljon meg a területen. Hozzáteszik: azzal, hogy ezek a területek magánkézbe kerülnek, az állam közvetlen - tulajdonosként történő - beavatkozási lehetősége megszűnik.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló