2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Környék ügye

#zöldfül #borsod-abaúj-zemplén megye #faültetés

Több száz facsemetét ültettek Dél-Borsodban egy egri egyesület szervezésében – FOTÓK

Barna Benedek 2021.11.22. 14:15

Az akciónak klímavédelmi célja volt, de természetvédelmi szempontból is fontos.

 

Rekordszámú, négyszáz facsemete elültetésével folytatódott szombaton a fenntarthatósági díjjal kitüntetett, egri székhelyű Békatutaj Egyesület faültetési kampánya a Borsodi Mezőségben. Az immáron harmadik éve tartó akció célja, az utazási iroda utazásai során kibocsátott üvegházhatású gázok kompenzálása. Az elültetett fák a becslések szerint húsz év alatt körülbelül kétszáz tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, száz év alatt egy megatonnát.

 

"A fák szén-dioxid megkötő képességére építve védjük a Föld klímáját, de a telepített fáink egyúttal árnyékot vetve, párologtatva, port megkötve a mikroklímánkat, közérzetünket is javítják. A fák a mi zöld szabadtéri klímaberendezéseink!" – olvasható a helyszínen kihelyezett táblán.

faültetés (1)

Az egyesület közleménye szerint a területet az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is a Bükki Nemzeti Park ajánlotta fel.

Az együttműködés elsődleges célja a szén-dioxid megkötés, ugyanakkor a biológiai és a táji sokféleség fejlesztésén keresztül természetvédelmi szempontból is előnyös. Számos állat talál magának menedéket, fészkelő helyet ezekben az erdőfoltokban. A pusztai erdő fontos szerepe továbbá, hogy árnyékot biztosít a környéken legelő jószágoknak.

A szombaton elültetett magas kőris, tölgy és vadkörte fák őshonosak a dél-borsodi pusztában.

 

"A faültetés szervezése során legnagyobb kihívást a terület kijelölése jelenti" – Mondta el Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke. – "A fásításhoz olyan területet keresünk, amin nem folyik erdőgazdálkodás, hiszen az ilyen területeken nélkülünk is nőnek fák. Fontos az is, hogy a terület tulajdonosa garantálni tudja, hogy a következő évtizedekben nem vágja ki a fákat. Nyitottak vagyunk további területek fásítására is, várjuk az ilyen jellegű felajánlásokat.

Az idei ültetés egyik nehézsége a területre való kijutás volt, ugyanis az lakott településektől távol, a puszta közepén található. A Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. segítette a terület megközelítését: traktort, pótkocsit, öntözővizet bocsátott az önkéntesek rendelkezésére."

faültetés (2)

A járvány miatt sok önkéntes visszamondta a részvételt az utolsó napokban, de így is nagyjából harmincöt ember töltötte munkával a hétvégéjét. Az esemény ezúttal is jó hangulatban telt, hiszen idén is csupa hasonló gondolkodású ember gyűlt össze, akik nem rettennek vissza ködtől, hidegtől, fizikai munkától, ha úgy gondolják, ezzel a világot picit jobbá tehetik.

 

Az akció teljes mértékben non-profit jellegű. A költségeket a szervezet az utasok felajánlásaiból fedezi. A Békatutaj utasai minden túrára való jelentkezés alkalmával dönthetnek úgy, hogy örökbe fogadnak egy csemetét. A Békatutaj Egyesület az SZJA 1% felajánlásokat is teljes mértékben a fásításra fordítja.

faültetés (3)

Ha valaki hasonló fásítási programba szeretne kezdeni akár a turizmus szektorban, akár más területen, a Békatutaj vezetése bárkinek szívesen segít, és megosztja a három év alatt összegyűlt tapasztalatokat – írták a közleményükben.

 

Hansúlyozták: az akció ezen a ponton nem ér véget, a csemetéket még jópár évig ápolni, a területet kaszálni, kapálni is kell, hogy túléljék a nehéz serdülőkort.

A 2008-ban alapított Békatutaj Egyesületnek két fő profilja van. Egyrészt vízi-, gyalogos- és kerékpáros-, olykor via ferrata vagy egyéb kalandtúrákat szerveznek. A túrákon kiemelt szerepe van a természetjárás és ismeretterjesztés mellett a közösségépítésnek is. Másfelől környezetvédelmi akciókat koordinálnak. Minden év tavaszán „negatív hulladékkibocsátású vízitúrát” indítanak a Tisza-tavon, azaz kenukba szállnak, és a másképp megközelíthetetlen helyekről gyűjtik a szemetet. Ősszel fásítási programot végeznek. Ez utóbbival 2020 tavaszán megnyerték a CheckInn Green környezetvédelmi díjat is.

2020-21-ben az egyesület két vízitúrás kilátót épített a Tisza-tavon. Egyikük, a Bölömbika kilátó 2021-ben az év kilátója lett.

(Fotók: Békatutaj Egyesület)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló