2022. augusztus 8., László

Környék ügye

#bátor #öntöde

Fémöntöde épülne a festői Bátor házai mellé, aláírásokkal tiltakozik a falu lakossága

Molnár Richárd 2021.04.28. 13:15

A vállalkozó szerint semmiféle szennyezéssel vagy zajártalommal nem járna a munkahelyeket teremtő üzem, azonban ez nem nyugtatja meg a biogazdálkodásba és falusi turizmusba fektető szomszédokat, akik szerint a falu belterületén nincs helye egy ilyen öntödének.

Online és írásos petíciót is indított a helyi lakosokból alakult Bátran Bátorért Munkacsoport, miután kiderült: a Heves megyei Bátor község belterületén egy fémöntödét készül indítani egy helyi vállalkozó. 

A lakóházak közé tervezett nehézipari tevékenység ellentétes a lakosság céljaival, jogaival és anyagi érdekeivel. Településünk turizmus és ökológiai mezőgazdaság felé mutató jövőképét egy ilyen ipari tevékenység ellehetetleníti. A lakosság egészségromlását, az ingatlanok elértéktelenedését meg kell akadályoznunk. Gyermekeink egészsége, családjaink biztos jövője a településen mindennél fontosabb - fogalmaz a petíció.

A kezdeményezést indító munkacsoport tagjaitól megtudtuk: Bátorban a falu szélén, a hegyoldalon már van egy működő, precíziós fémöntöde, amelyet ugyanaz az egyéni vállalkozó, Sallai György működtet már 27 éve, aki az új üzemet is építi. Azonban már ezzel az üzemmel is több problémája volt a szomszédoknak, bár a civilek szerint távolabb van a lakóházaktól, mint a tervezett új öntöde, az egykori termelőszövetkezet területén. Ám így is sokan panaszkodtak, illetve tettek bejelentéseket a hatóságokhoz az évek során a zaj, vagy éppen az égett műanyagszag miatt. Így nem sok bizalma van a petíció kezdeményezőinek abban, hogy az új öntödével nem lesznek gondok. 

bátor

A volt tsz területét egyébként még a 1990-es években vásárolta meg Sallai György vállalkozó, de eddig üresen állt, sokáig úgy volt, hogy raktár lesz belőle. Ám az elmúlt öt évben növekedésnek indult Bátor lakossága, egyre több fiatal pár és gyerekes család költözött ide a viszonylag háborítatlan természeti környezet miatt. Sokan pedig vállalkozásba kezdtek vagy azt tervezik. Egy fiatal pár például a lovasturizmus fejlesztésébe fektetett be, a petíció egyik kezdeményezője pedig biogazdaságot indított be, amelyet hagyományos zöldségfajták génbankjaként is számon tartanak. De nem messze az üzemtől más biogazdálkodás is zajlik, például állattartás, valamint egy méhészet is működik.

 

A civilek szerint csak véletlenül szereztek tudomást az új öntödéről, de közben már zajlik a tereprendezés, a berendezések érkezése a területen. Sajnos általános tapasztalat hasonló ügyekben, hogy ha a hatósági engedélyek birtokában elindul egy ilyen beruházás, akkor már nem lehet visszafordítani. A legjobb megoldás egy népszavazás kiírása lenne, de a 360 lelkes Bátor lakói közül már több mint 200-an aláírták a petíciót. Az online petíciót pedig közel 800-an.

 

Az Egri Ügyek megkérdezte Bátor polgármesterét, Pallagi Alfrédot is az ügyről, aki elmondta: hivatalos információja nincs az önkormányzatnak a beruházásról. Szerinte az engedélyeztetés a szakhatóságokra tartozik, ha ez megtörténik, akkor lehet kérni a település jegyzőjétől az engedélyt az üzem indításához. Kérdésünkre, hogy tehet-e valamit az önkormányzat a beruházás ellen, illetve mi a véleménye a beruházásról, a polgármester csak annyit mondott: megvárják a hivatalos engedélyeztetést és az önkormányzathoz benyújtott kérelmet.

bátor2

Megkérdeztük a beruházást indító egyéni vállalkozót, Sallai Györgyöt is, aki elmondta: lényegében ugyanazt az öntödei tevékenységet szeretné folytatni az új telephelyen, mint a már működő bátori üzemében, csak egy másik kategóriában.

 

– Nem Ózd 2-ről van szó. Tiszta, szennyeződés- és idegenanyag-mentes alapanyagokból olvasztunk acélt, árammal működő indukciós kemencékben. Ha bármivel szennyezett anyagot olvasztanánk, az rontaná a termékünk minőségét. Olyan különleges öntvényeket készítünk, amelyeket a nagyteljesítményű öntödéknek nem éri meg legyártani, mert ezek kis sorozatú, egyedi öntvények - mondta a vállalkozó.

– Tíz-tizenöt ember számára teremtünk az új üzemmel munkát a faluban, illetve a környékén. Húsz éve vettem meg a telephelyet, ami hivatalosan is iparterületként van nyilván tartva. Azóta folyamatosan fejlesztem, kisebb lépésekben, nem vettem fel hozzá hitelt és nem szereztem pályázati forrást sem. Teljesen önerőből hajtom végre a beruházást - tette hozzá Sallai György.

Kérdésünkre, hogy tudja-e garantálni Bátor lakossága számára, hogy az üzem működése nem jár egészségre vagy a környezetre káros anyagok kibocsátásával, továbbá rossz szaggal vagy zajszennyezéssel, a vállalkozó azt mondta: biztos benne, hogy semmi ilyesmivel nem fog járni az öntöde működése, hiszen 27 éve működik a másik üzem, és ott sem történt szennyezés. Felvetésünkre, hogy a másik üzemnél is panaszkodtak a szomszédok, elmondta, hogy szerinte a régi telephely még közelebb is van a házakhoz, mint az új, ami nagyjából 100-200 méterre van egy házsortól, de persze vannak közelebbi épületek is. Sallai György szerint olyan előírásokat kell teljesítenie az üzemnek, amelyek kizárják, hogy annak működése ártson például a szomszédos biogazdálkodásnak.

 

Kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha túl hangosnak bizonyul az üzem az előzetes vizsgálatok során, úgy reagált: legfeljebb a hűtés okozhat gondot, azt a berendezést azonban le tudják burkolni, így megoldható a probléma. Hozzátette: az engedélyek beszerzése után legfeljebb egy éven belül indulhat el az új telephely működése.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló