2021. június 15., Jolán Vid

Környék ügye

#koronavírus #járvány #nógrád megye #balassagyarmat

Eldurvult a járvány Balassagyarmaton, a polgármester kérte, hogy ne vigyék iskolába a gyerekeket

2021.02.25. 19:31

Több osztály karanténba került, és egyre több a 14 év alatti beteg.

"Sajnos tovább romlott a járványhelyzet a városban" – idézte a 24.hu Csach Gábor, Balassagyarmat polgármesterének Facebook-bejegyzését.

 

A településvezető tájékoztatása szerint a városi kórházban már 68 beteg fekszik a Covid-osztályokon, közülük 10-en voltak lélegeztető készüléken, és továbbra is sokan vannak súlyos állapotban, köztük több 50 év alatti is. Hozzátette: az utóbbi napokban naponta 7-8 új beteg érkezik a kórházba, tehát már ismét többen, mint amennyien meggyógyulnak, vagy meghalnak.

Új fejlemény, hogy a gyermekorvosok tájékoztatása szerint az elmúlt héttől érzékelhető mennyiségben jelentkeztek tünettel 14 év alatti gyermekek, akikről kiderült, hogy covidosok. Tavaly tünetes pozitív eset nagyon ritkán fordult elő ebben a korcsoportban. Ez, és a kórházi adatok is azt támasztják alá, hogy a mostani mutáns vírusok okozta Covid-fertőzésre már nem feltétlen jellemző, hogy csak krónikus betegekben és idős korosztályokban pusztít.

– közölte a politikus.

 

A fertőzés az intézményhálózatba is berobbant a fertőzés: több óvodában csoportokat kellett bezárni és több iskolában osztályok kerültek karanténba, de bezárt a Földhivatal is. A polgármester szerint a városba járvány egyrészt délről, a fővárosi agglomerációból, másrészt Szlovákiából terjed, mivel január végéig hektikus volt a határellenőrzés szigora. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy érezhezően lazult a fegyelem, az emberek kifáradtak a járványban.

 

A romló járványhelyzet miatt Csach Gábor többek között intézkedett arról, hogy ismét rendszeres szűrés legyen az intézményhálózatban, újabb védőeszközöket és fertőtlenítőszereket szerezzenek be és hétvégente fertőtlenítsék az óvodákat és bölcsődéket. A szülők felé is kérdéssel fordult:

Az a szülő, aki meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, most jó lenne, ha 1-2 hétig nem vinné gyermekét se bölcsibe, se óvodába, se iskolába. Iskolában igazolásként elfogadják a "szülői féltés" okot!

– írta.

 

Csach Gábor szerint a szakemberekkel egyeztetve úgy számoltak: a kórházi és a tesztadatok alapján mintegy 980 beazonosítható balassagyarmati esett át a betegségen az elmúlt fél évben, a látencia szerint ennek három-négyszerese lehet a valódi fertőzött szám, ami főleg mostanában növekszik.

Vagyis az oltható 14 év feletti lakosság (mintegy 10 ezer fő) 30-40 százaléka már áteshetett a fertőzésen, tehát védett – de még ugyanennyit kellene minimum beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. Az oltási ponton és a háziorvosoknál ebből 10 százalék körüli az eddig beoltottak száma, tehát körülbelül 2500-3000 közötti oltásra van szükség Balassagyarmaton a járvány legyőzésére

– tette hozzá.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló