2023. december 6., Miklós

Környék ügye

#hatvan #kerékpáros kalandpark #pénzégetés

Átlátszó: uniós pénzégető kerékpáros kalandpark, amit most elbontanak. Élt 7 évet.

Csarnó Ákos 2023.02.05. 10:49

 

Pár éve mi is beszámoltunk arról, hogy Hatvanban az egyik legesztelenebb uniós pénzégetést valósították meg, egy kerékpáros kalandparkot, amit gyakorlatilag senki nem használt. Most az Átlátszó járt a helyszínen és számolt be arról, hogy bontják a pályát.

Az eredeti koncepció az volt, hogy épül egy bicikliút Hatvan és a szomszédos település, Boldog között. A 100 százalékos uniós támogatással megvalósuló beruházáshoz hozzácsaptak egy biciklis kalandparkot, ehhez kapcsolódóan egy cikk-cakkban futó hidat a Zagyva folyó felett, egy parkolót, továbbá a parkoló melletti út átalakításának a költségét is. A kalandpark a projekt költségvetésének majdnem a felét vitte el. És csak azért nem nagyobb részét, mert költeni kellett a közbeszerzés lebonyolítására, a külső-belső projektmenedzsmentre, a marketingre és a kommunikációra, illetve a műszaki ellenőr díjára.

Hat év után visszatért az Átlátszó a Zagyva folyó partjára, hogy megnézték, mi maradt Hatvanban a kerékpáros kalandparkból, ami az uniós pénzek helytelen elköltésének iskolapéldája Magyarországon.

 

 

 

 

fotók: Átlátszó/Bodoky Bence

 

Tavaly ősszel úgy döntöttek a hatvani városvezetők, hogy a rájuk maradt mementót eltüntetik, mert teljesen értelmetlen tovább működtetni. A kalandpark nettó 140 millió forintból épült, a fennállása alatt 55 ember használta, vagyis egy-egy kerékpáros 2,5 millió forintba került az uniós adófizetőknek. A fenntartási időszak 2021. július 6-áig tartott, ezután még egy évig húzta az objektum, de 2022 őszén végleg lelakatolták.  A városban még el sem takarították a maradványait, de az Átlátszó információi szerint már tervezik az új bringaparkot.

 

 

A teljes cikket és az új terveket itt olvashatja.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló