2023. június 5., Fatime

Környék ügye

#zöldfül #energia #hidrogén #zöld energia #bükkábrány #zöldhidrogén

A szomszédban indul Magyarország első zöldhidrogén-termelő eszköze

Csarnó Ákos 2023.04.23. 17:28

Ha túl sok a napenergia, akkor zöld hidrogént állítanak elő

 

Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, amely a napelempark túltermelésekor szabályozottan és tisztán zöldáramból állít elő hidrogént. A létesítményt várhatóan augusztusban helyezik üzembe az erről kiadott közlemény szerint - tájékoztatott a vg.hu.

 

Jelenleg egy kísérleti fejlesztésről van szó, amelyet a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós innovációs pályázati támogatással végez. A projekt Magyarországon először állít elő zöldhidrogént, emellett lehetővé teszi a naperőmű általi túltermelés szabályozásának tudományos megfigyelését.

Az elektrolizáló a naperőmű által termelt áramot felhasználva hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogén a nyomásfokozás után palackokba kerül, az oxigént pedig a légkörbe engedik. 

A zöldhidrogénnek nevezett végtermék ráadásul olyan magas minőségű, úgynevezett „labortiszta”, hogy akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célra is alkalmas, de természetesen az üzemanyagcellákhoz is megfelelő üzemanyag lehet a közlekedésben vagy a földgázhoz keverve az energiatermelésben.

 

Bővebben a vg.hu oldalon olvashatnak.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló