2021. november 28., Stefánia

Környék ügye

#kékestető #mátra #extrém futás

A Mátrában készül a Guinness-rekordra a magyar jégember

Barna Benedek 2021.10.27. 17:20

Szilágyi Zoltán mínusz 10 és mínusz 20 fok közötti hőmérsékletben akar a hegyi körülmények között 45 kilométert félmeztelenül lefutni.

 

Szilágyi Zoltán extrém futó, a magyar jégember, aki korábban felállította a folyamatos fagypont alatti, pihenés és frissítő nélküli félmeztelen hegyi futás hazai rekordját, a jövő év elején igyekszik ismét túlszárnyalni eddigi teljesítményét, és Guinness-rekordot szeretne elérni – számolt be a Gyöngyösi TV.

 

A sportoló most a Mátrában készül. A terület egyébként nem idegen számára, tavaly is félmeztelenül futotta le a Mátrafüred-Kékestető közötti, oda-vissza összesen 23 kilométeres távot, mínusz 10 fokban. Az ország csúcsára való visszatérése kapcsán arról beszélt, hogy 6 éves kora óta sportol, és többször edzőtáborozott itt, így feladatának érzi, hogy kiaknázza a hegyen lévő lehetőségeket.

 

Szilágyi Zoltán a Gyöngyösi TV-nek nyilatkozva elmondta: egy bő maratoni, majdnem ultra távot, 45 kilométert akar lefutni hegyi körülmények között -10 és -20 közötti hőmérsékletben. Ezzel a teljesítményével akar Guinness-rekordot felállítani, ám egyelőre hegyi futás extrém hidegben, félmeztelenül kategória még nincs, jelenleg ennek a kérvényezése, létrehozása zajlik.

 

 

A jégember teljesítményén a felesége, Lenkei Alexandra mentőtiszt is csodálkozik. Azt mondja: a férfi extrém hidegben sem hűl ki, ám ehhez nem csak fizikai felkészülés szükséges.

Egészségügy szempontból annyira tudja koordinálni a szervezetét, illetve a hőháztartását, hogy addig, ameddig az átlagember nem tudja ennyire agyilag kontrollálni a szervezetét, ő viszont a koncentrációval, a meditációs foglalkozásaival megtanította a szervezetét, hogy az agya uralja

– mondta el a tévének.

 

Szilágyi Zoltán testét és lelkét is hidegterápiával készíti fel a zord időjárásra úgy, hogy például egy órát ül egy hideg vizes kádban, vagy mezítláb egyhelyben áll a fagyos talajon.

 

A rekord felállítását 2022 januárjában fogja megpróbálni az extrém futó, az azután következő célja pedig a Peru és Chile területén található Atacama sivatag meghódítása, ahol az extrém meleggel és a közel 6900 méter magasan fekvő vulkánnál az oxigénhiánnyal kell megküzdenie. De tervei között szerepel még Ojmjakon, a föld leghidegebb pontjának meglátogatása, és nem zárja ki, hogy futni fog a Himaláján, az Antarktiszon vagy Alaszkában is.

 

(Indexkép forrása: Gyöngyösi TV / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló