2024. július 21., Dániel Daniella

Környék ügye

A katasztrófavédelem szerint nem szabadultak fel mérgező gázok a Mátrai Erőműben

2019.11.30. 00:00

A megyei szolgálat szerint csak szaghatással járt a gázfelszabadulás, nem volt veszély.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt róla az Átlátszó cikke alapján, hogy rosszullétet, a fémtárgyak elszíneződését okozó, mérgező hatású gázok szabadulhattak fel a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőműben. Ezt az állítást a hírportál egy birtokába került belsős dokumentummal támasztotta alá, amely szerintük cáfolta a Heves megyei katasztrófavédelem korábbi állításait a helyzet veszélytelenségéről. A cikkre reagálva azonban a katasztrófavédelem újabb közleményt adott ki, és ragaszkodik az eredeti verzióhoz.

 

"Amint az a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 12-én, illetve november 15-én kiadott közleményéből kiderült, az igazgatósághoz múlt kedden érkezett lakossági bejelentés arról, hogy Visontán és annak közvetlen közelében erőteljes szag terjed. A Heves megyei katasztrófavédelmi mobil labor és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat haladéktalanul a Mátrai Erőmű visontai telephelyére ment, és megkezdte a vizsgálatokat. A mérések után a katasztrófavédelem, mint a lakosság védelméért felelős szerv késedelem nélkül megtette a hatáskörébe tartozó intézkedéseket: méréseket végzett a veszélyes anyagok jelenlétének kontrollálása érdekében.

 

 

A környező településeken élők egészségére veszélyes határértéket a mérések nem mutattak ki, erről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az önkormányzat képviselőit és a közvéleményt. A megyei igazgatóság által kiadott közlemény egyértelműen tartalmazta: „A műszeres mérések szerint egy, a telephely területén lévő technológiaivíz-tározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt. A felszabaduló gáz erőteljes szagú volt, de a lakosságra nézve nem jelentett veszélyt.”

 

A nyilatkozat tehát a méréseknek megfelelően történt, a lakosságra nézve az erőmű területén, a technológiaivíz-tározónál keletkezett anyagok nem jelentettek veszélyt, a településeken pedig nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte. Mérések az erőmű területén is történtek, az eredmények alapján szükséges intézkedéseket a cég megtette.

A probléma kezelése érdekében az erőmű még november 12-én megkezdte a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt azonban pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltették. A katasztrófavédelem aznap már két, később több mobil laborral mérte a veszélyes anyagok koncentrációját. A méréseket Detk és másnap Visonta önkormányzati képviselői és érdeklődő települési lakosai a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették, vagyis minden olyan állítás valótlan, amely szerint nem kapták meg a szükséges tájékoztatást.

A katasztrófavédelem a kialakult helyzetben szakértők bevonásával vizsgálta a lehetséges kockázatokat, beleértve a tározóból történő leeresztést. Ennek eredményeként semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű higítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros hatás nem jelentkezik.

A katasztrófavédelmi mobil laborok jelenleg is folyamatosan végzik a méréseket, amelyet mindaddig folytatnak, ameddig az szükséges."

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló