2023. március 30., Zalán

Környék ügye

A Heves megyei rendőrfőkapitányt is megfigyelte az interneten a rejtélyes kínai cég

2019.11.30. 00:00

Magyar politikusokat, polgármestereket, bírókat, üzletembereket, közéleti személyiségeket, valamint rendőröket is listázott a Kína kormányával és hadseregével kapcsolatban lévő vállalat. Megyénkből egyelőre csak egy név van.

 

Magyar politikusok és diplomaták mellett rendőrkapitányok és bírák is szerepelnek egy rejtélyes kínai cég által összeállított adatbázisban, amely a kínai kormánnyal és hadsereggel is kapcsolatban áll az adatbázist elemző kutatók szerint - számolt be a listáról a Szabad Európa. A listán 710 név szerepel, közülük 393 embert lehet egyértelműen beazonosítani. Összesen 315 magyar diplomata, politikus, állami cégvezető, bíró és rendőr szerepel a listán, többek között Orbán Viktor neve, valamint egyik gyerekének neve is. A gyerekek megnevezése több politikusnál is előfordult.

 

Minden név mellett szerepel, hogy az illető státusza aktív vagy inaktív-e. A 710 személyből 240 neve mellett szerepel az aktív státusz. A neveken túl fel van tüntetve a személyek neme, többeknél szerepel egy rövid leírás a szakmai múltjukról, valamint link egy portréfotóhoz vagy közösségimédia-profilhoz. Az adatok többsége (de nem mind) ugyanis az internetről elérhető nyílt forrásokból származik. Az információkat 2018 júliusában kezdték el összegyűjteni a magyarokról. Az adatbázist rendszeresen frissítették, a kiszivárgott verzió valószínűleg nem a legfrissebb.

 

 

Az adatbázisban legtöbben a jelenlegi és volt országgyűlési képviselők és az ő rokonaik vannak. A lista ezen részét feltehetően valóban algoritmusok gyűjtötték össze, hiszen minden ciklusból találtunk képviselőt vagy képviselőhöz köthető személyt. A közigazgatás helyettes államtitkári, illetve megyei közgyűlési elnöki szintig érdekelte a kínaiakat, de találtunk az adatbázisban vidéki városi polgármestert és önkormányzati képviselőt is. Konkrét neveket azonban egyelőre nem közölt a Szabad Európa a polgármesterek, városi és megyei politikusok közül, így nem tudhatjuk, Heves megyében, vagy éppen Egerben hány érintett van.

 

A listán megtaláljuk viszont Czinege László dandártábornok, a Heves megyei rendőrfőkapitány nevét. Rajta kívül csak egy rendőrfőkapitány, Farkas József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság vezetője tűnik fel az adatbázisban. Az Egri Ügyek kérdéseket küldött a Heves megyei rendőrség részére Czinege László listázása miatt, amint választ kapunk, közöljük.

 

Frissítés: Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte portálunkkkal, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés vétség miatt ismeretlen tettessel szemben eljárást folyat. Bővebb tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló