2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #korrupció #NER

Megmutatjuk az egri városháza mögött rejtőzködő NER-hálózatot – I. rész

Csarnó Ákos 2024.05.22. 11:57

Cégháló, városháza, közbeszerzések, NER.

 

Az egyik legutóbb megjelent hangfelvételen Mirkóczki Ádám arról egyeztet Spisák György aljegyzővel és Egyed Zsolt rádiós vállalkozóval, hogy miként lehetne saját, a polgármesterhez lojális médiumot létrehozni Egerben, de ami nagyon fontos írásunk szempontjából, arról is, hogy miként lehetne ezt a Lenkey-ház felújítására költött majd’ félmilliárd forintos összegből megoldani – hathatós NER háttérrel.

 

Egyed Zsolt, a Starbox Média Kft. vezetője (ez a Rádió 1 reklámjait intéző cég), többek között arról egyeztet Mirkóczkival és Spisákkal, hogy az egyik rádiós emberét felvennék az önkormányzathoz és így Egyed Zsolt (illetve a cég) költhetne akár Facebook hirdetésekre napi 10 ezer forintot (ez 3,65 millió ft lenne egy évben, és csak a facebook reklámra).

 

A beszélgetés itt vesz egy éles fordulatot, ami hosszútávú következtetések levonására is alkalmas lehet.

 

A társalgók arról beszélnek, hogy az önkormányzatnál futó LIFE projekt (ez egy uniós környezetvédelmi program) és a Lenkey-ház kommunikációját is az Egyed Zsolt cége nyerné meg.

Csak az épület felújításának kommunikációjára többmillió ft áll rendelkezésre az önkormányzatnál, és mivel a Lenkey-ház körüli botrányok (pl. a közadatok ki nem adása, közadatper és még nyomozás is) történtek, teljesen új helyzet állt elő a Lenkey-ház körüli titkolózások ügyében, talán nem véletlenül. Abban is megállapodnak, hogy Egyed Zsolt be fog szerezni 3 céges ajánlatot, de végül Spisák azt mondja, hogy „nekem az is elég, ha a rádió csak két ajánlatot ad”. Ekkor hangzik el a Starbox Média Kft. neve mellett a FW név is. Ez az FW lesz az újabb összekötő kapocs a Mirkóczki Ádám és köre mögött megbújó NER-hálózathoz.

Mirkóczki, aki nem is akar tudni az egész machinációról (saját szavaival mondja) mégis felajánl egy harmadik céget, korábbi párttársán, Lánczi Richárdon keresztül (Lánczi a Jobbikhoz korábban ezer szállal köthető Alfahír és az N1TV főszerkesztője jelenleg).

 

És akkor az FW

 

Az FW Műsorszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnak Füzesabonyban van a székhelye, de Egerben, a Trinitárius utcában is van bejegyzett telephelye, pont abban az épületben, ahol a Rádió 1 stúdiója is üzemel és a Starbox Média Kft. is oda került bejegyzésre. Az FW Kft. ügyvezetője Szécsi Péter Antal, tulajdonosa pedig a korábban már általunk már többször megtalált Érd 2008 Kft.

Szécsi nemcsak az FW Kft. ügyvezetője, hanem annak a Marina Lake Kft-nek is, ami az egri garzonház korlát felújítását is végzi – aranyárban. A 444 így összegezte a Marina Lake projektjét: egy 177 milliós ajánlat nyert (szerződésmódosítás után 190 millió), de 2020-ban még 43 milliós is érkezett a munkára. Tavaly a polgármester azt mondta, 100 millióból biztosan kihozható a felújítás. Az egyszemélyes Marina Lake Kft.-nek alighanem szüksége van alvállalkozókra. A Marina Lake Kft. akkor közbeszerzés keretében nyert.

Az FW Kft. mögött álló cég, az Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Kft. vezetője és többségi tulajdonosa az egri Szomszéd Lajos, igazi NER-vállalkozó, aki a szövevényes céghálózatával lassan teljesen körbeszövi az egri közbeszerzéseket, de legalábbis az egyik legjelentősebb szereplője.

Az Érd 2008. Kft. másik, kisebbségi tulajdonosa Nagy Róbert Attila, aki többek között a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyik vezetője volt 2018. január 26-tól 2022. augusztus 4-ig. Igen, annak a társaságnak, ami a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával foglalkozik és most, nem olyan régen, a kínai elnöki látogatás után még kiemeltebb szerepbe kerülhet.

A szövevényes céghálózat az egri közbeszerzéseken indul és nagyon sikeresnek mondható. Korábban már írtunk a Lenkey-ház felújításáról: arról, hogy kik pályáztak, hogy ki nyert és hogy mi kerülhetett majdnem 500 millió forintba a felújításon. Három cég indult: a füzesabonyi Építsünk Jövőt Nonprofit Kft. és két egri, amely láthatóan ugyanaz az érdekcsoport. Utóbbiak közül az egyik az EXTERNÁTUS Ingatlanhasznosító Kft., a másik pedig a Profen Nyílászáró Gyártó és Kivitelező Kft. Az EXTERNÁTUS egyik tulajdonosa a fentebb említett Szomszéd Lajos-féle Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Kft. Az EXTERNÁTUS másik tulajdonosa pedig Nagyné Hegyi Csilla, aki nem mellesleg a Profen vezetője és tulajdonosa volt korábban. A Lenkey-ház felújítását végül a Profen végezhette el, mint tudjuk, csillagászati árért.

 

Nagyné Hegyi Csilla vezetői pozícióját a Profen Kft-ben 2022 novemberében adta át a fiának, tulajdoni részét pedig öt nappal a Lenkey-ház áprilisi pályázati kiírása előtt.

Korábban írtunk arról, hogy Mirkóczki Ádám testvére tag volt egy NER-hez teljesen hozzásimuló cégben, a Bástya Terasz Kft-ben. mint társtulajdonos. Mészáros Lőrinc bizalmi köréhez tartozó, korábban a Hunguest Hotel Zrt. vezetőségében évekig szerepet kapó Schmidl Péter György, valamint az ismét előkerülő Érd 2008 Kft. lett a társa. Mindaddig, amíg cikkünk meg nem jelent, mert utána Mirkóczki testvére illetve a többi tulajdonos és vezető kikerült a cégből, hogy aztán idén már nevet is váltson: Future-M Enterprise Kft-re.

Az EXTERNÁTUS Kft. nem marad munka nélkül: még tavaly augusztusban Egerben kiírtak egy közbeszerzést a korábbi helyőrségi művelődési otthonban (HEMO) kávézó kialakítására. Ezen a 150 millió forint körüli pályázaton is hasonló kör indult, itt viszont az EXTERNÁTUS lett a nyertes. Ez a fejlesztés azért furcsa, mert még Habis-korszak alatt elkezdődött a HEMO felújítása, így érthetetlen, hogy most mire kellett szerződésmódosítást követően 170 millió forintot elkölteni.

 

A Lenkey-ház felújításának nyomorúságát jól mutatja, hogy végig a titkolózás és a terelés jellemezte a megvalósítást, aminek végül szemtelenül magas, mintegy 475 milliós számlája lett. Folyamatban lévő adatkérések és közadatper után sikerült nagyjából megtudni, hogy az építkezés „csak” 360 millió forintba került (ez is nagyon sok), azonban a fennmaradó 115 milliós összegről még mindig nem tudni semmit. És itt ér össze az írásunk elején említett hangfelvételen hallható Lenkey és LIFE kommunikáció. Úgy tűnik, hogy a Szomszéd-érdekeltségek és leágazódásaik minden fillérért lehajolnak.

A Starbox Média ügyvezetője Egyed Zsolt felesége. Ő egyben a többségi tulajdonos, azonban Egyed Zsolt kisebbségi tulajdonosként tárgyalt Eger polgármesterével. Csakhogy Egyedné Boros Judit egy másik cégnek is vezetője illetve 50%-os tulajdonosa, mégpedig a Local Bisztró Kft-nek. Ennek a cégnek a székhelye is az egri Trinitárius utcába, a rádió stúdiójának is helyet adó ingatlanba került bejegyzésre. Érdekesebb azonban az, hogy ennek a Kft-nek a másik 50%-a a Szomszéd Lajos NER-lovag, Mészáros Lőrinchez közel álló üzletember zászlóshajó-cége, a korábban említett Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdona.

A hangfelvételen hallhatóaknak megfelelően tehát három ajánlat lett kérve a Life projekt kommunikációs feladatokra még tavaly tavasszal. A kérdés az egri önkormányzat bizottsága előtt is járt. A Starbox Média, az FW Műsorszolgáltató Kft. valamint Lánczi Richárd indult a lehetőségért. Információink szerint a legkedvezőbb ajánlatot Lánczi Richárd adta, de ő visszalépett, így lett a nyertes a Starbox. Úgy tudjuk, hogy egy korábbi rádiós az önkormányzathoz került - a hangfelvételnek megfelelően – alkalmazásba.

 

Egyértelműen kirajzolódik tehát az egri városháza mögötti vállalkozói kör, érdekcsoport, ami rádiót üzemeltet, reklámokat forgalmaz, épületet újít fel, a legkisebb összegektől kezdve a félmilliárd forintos beruházásokig. A hálózat központjában pedig Szomszéd Lajos NER-vállalkozó és az általa vezetett Érd 2008 Kft. található meg, akivel korábban Mirkóczki Ádám testvére is közösködött. Így nyer értelmet az, ahogy a polgármester és az ún. városvezetés titkolózna és próbálná elkerülni, hogy a valódi adatok és információk napvilágra kerüljenek.

 

Folytatása következik.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló