2024. május 23., Dezső

Eger ügye

#dobrev klára #választás2024eger #pál györgy #vadai ágnes #komjáthi imre

A baloldal egri jelöltje, Pál György mellett sorakozott fel Dobrev, Komjáthi és Vadai

Csarnó Ákos - MTI 2024.04.23. 08:33

Pál György Mirkóczkit bírálta, a vendégek az uniós választást hangsúlyozták

 

Nem kérnek Mirkóczkiból, a Fideszből és a NER-ből sem Pál györgy, sem a vendégei.

 

Az egri Korona Hotel tanácskozó termében tartott fórumot a (Szociáldemokraták-Zöldek (DK-MSZP Párbeszéd) pártszövetség. A rendezvényen elsőként Pál György, ellenzéki (MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum) egri polgármesterjelölt szólalt fel. (Korábban Jánosi Zoltán, a Momentum egri jelöltje volt a polgármester-jelölt, de visszalépett.) Szerinte öt fideszes jelölt van Egerben, az egyikük Mirkóczki Ádám, a jelenlegi polgármester.

 

 

Mirkóczki szabad utat adott a NER cégeknek, Mészáros Lőrinc bankjának adta a város számlavezetését és Mészáros emberével alapított közös céget a testvére. Ezzel szemben ő átláthatóságot ígért és nem négyszeresen túlárazott Lenkey-házat.

 

Rendet fognak tenni Egerben – ez volt a fő szlogen. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban egyre több lett a betörés, ők ezért erős, felszerelt rendészetet fognak létrehozni. Továbbá az utak és a járdák jó állapotáért is tenni fognak és azt, hogy visszafizesse a város a Fidesz-kormánynak a város által megszerzett milliárdokat, azt nem fogják engedni. A tömegközlekedést is fejleszteni fogják, hiszen a járatkimaradások és a járműpark életkora már a közszolgáltatást veszélyeztetik.

 

Rendet kell tennünk a fejekben! A parlamentben tanult jobbikos, fideszes kocsmai stílusból mi itt nem kérünk Egerben – emelte ki Pál György.

 

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a rendezvényen arról beszélt: jelenleg olyan politikai erő van hatalmon, mely "meghajlítja a gerincet és megmérgezi az országot gyűlölettel".

 

fotó: MTI/Komka Péter

 

"Gyűlöletplakátjaikkal" kitakarják saját kudarcaikat - mondta. Olyan közösségre van szükség, mely áttöri ezeket a falakat és reményt ad. Ezt teremtette meg a szociáldemokraták, szocialisták és zöldek szövetsége - hangoztatta.

 

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese szerint az ország bajban van, a kormány teszi tönkre és sodorja veszélybe biztonságát. Orbán Viktor minden lépése a NATO és az Európai Unió ellen irányul, a haszonelvűség oltárán feláldozva "a stratégiai szövetségeinket" - jelentette ki.

 

 

fotó: MTI/Komka Péter

 

Úgy fogalmazott, hogy míg a magyarok többsége szegényedik, a fideszes milliárdosok egyre gazdagabbak. Arrogáns, elvtelen, a magyar polgárokat lenéző politika jellemzi az országot - tette hozzá.

 

"Mi nem egymást akarjuk leváltani, hanem Orbánt" - mondta Vadai Ágnes, kérve a választók voksait annak a baloldalnak a jelöltjeire, amely szavai szerint korábban bevitte az országot az EU-ba és a NATO-ba, és amely garanciát jelent arra, hogy Magyarország stratégiai szövetségeseit megőrizve szabad és biztonságos hely legyen és maradjon a jövőben is.

 

A szociáldemokrata-zöld koalíció biztos pont, az egyetlen olyan erő az ellenzéki oldalon, mely mindenütt ott van az országban, és nem csupán le akarja váltani Orbán Viktor rendszerét, de azt is tudja, mit fog utána csinálni - jelentette ki a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője az ellenzéki összefogás hétfői kampányrendezvényén, Egerben. Dobrev Klára szavai szerint 2022-ben nem az ellenzéki összefogás bukott meg, csak az önfeladás vallott kudarcot, és az, hogy az ellenzéki egységbe hagytak éket verni. Ám a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd az elmúlt években egyszer sem adta fel a küzdelmet Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben - mondta. Koalíciójuk ma már olyan erős politikai közösség, mely nélkül nem lehet az Orbán-rendszert leváltani. Aki ezt nem érti meg, az a jelenlegi hatalmat támogatja - tette hozzá.

 

fotó: MTI/Komka Péter

 

"Nem kalandorok, politikai celebek vagyunk, hanem megbízható baloldali erő, mely tisztességes, igazságos, európai Magyarországot akar, és készen áll a kormányzásra" - fogalmazott.

 

Ehhez megvannak a támogatók is, bár nem ők a leghangosabbak, de ők azok a milliók, akik összeszorított foggal tűrnek minden nap - mutatott rá. Ezek azok az emberek, akiket a baloldali politikának képviselnie kell, akiket soha többé nem hagyhatnak cserben - tette hozzá. Úgy vélekedett: a jelenlegi kormány bukása hamarabb eljöhet, mint sokan gondolnák, miután soha nem látott, talán csak a rendszerváltás időszakával összehasonlítható megélhetési válságba sodorta az országot. Nincs megfelelő egészségügyi ellátás, tönkrement az oktatás, vízgazdálkodás, műemlékvédelem, szociális szféra. Alig van ágazat, ami még működik - jelentette ki.

 

Utolértük Európát, ám csak az árakban. Közben pedig a miniszterelnök "legfontosabb szövetségeseinknek üzent hadat", és kiszolgálja a putyini háborús agressziót - hangoztatta.

 

Orbán Viktor hétfőn kezdett vidéki kampánykörútjára utalva rámutatott: miközben ő Magyarország első falusi miniszterelnökének nevezi magát, nem látja, hogy mitől recseg-ropog a rendszere. Kormányzása óta 500 ezer kisgazdálkodó adta fel a munkáját, míg alig tucatnyi, az "Esterházyakat megszégyenítő méretű földbirtokokat összeharácsolt" család kasszájába folyik a Magyarországnak járó uniós agrártámogatások 80 százaléka - húzta alá, jelezve: az orbáni szuverenitás nem másról szól, mint hogy "úgy lophassanak és tehessék tönkre az országot, hogy abba senki se szól bele".

 

Dobrev Klára úgy vélekedett: a fideszeseknek Egerben sincs mire büszkének lenniük, hiszen ott is igaz: rosszabbul élnek, mint négy éve. Aki pedig belátja, hogy ma már idejétmúlt, ciki dolog a kormánypártokra voksolni, az nem köt kompromisszumot és nem vesz zsákbamacskát, ha Pál Györgynek, a DK-MSZP-Párbeszéd közös polgármesterjelöltjének szavaz bizalmat - zárta szavait.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló