2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

#bródy sándor megyei és városi könyvtár #gajdos

Velünk élő népzenénk – Gajdos táncház a Bródy ParkKönyvtárban

Csarnó Ákos 2023.08.22. 07:43

A Bródy Sándor Könyvtár sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program Kollégiumához, melynek köszönhetően ismeretterjesztő népzenei előadásokat szervezünk a Gajdos Zenekarral közösen.

 

A „Velünk élő népzenénk” címmel megnyert pályázat keretében több korosztályt megszólító programsorozatot tervezünk. A következő alkalomra 2023. augusztus 24., csütörtökön 16.30 órától kerül sor a Bródy ParkKönyvtárban. A Szmrecsányi Lajos Érsekkertben Gajdos táncházzal várjuk az érdeklődőket, táncot tanít: Bécsi Gyula. A tánctanítás szüneteiben lehetőség lesz ismerkedni a vonós hangszerekkel.

A „Velünk élő népzenénk” programsorozatról bővebben:

 

A Gajdos Zenekarral és Okos Tiborral indított ismeretterjesztő előadás-sorozat egyes alkalmai átfogóan ismertetik a magyar népzene különböző hangszereit és területeit. Az előadás tematika Okos Tibor A hangszeres magyar népzenéről című könyve alapján épült fel. Az előadás-sorozat fő célközönsége az általános és a középiskolás fiatalok. A mostani tanulók – bár már az általános iskolai ének órákon találkozhattak az egyes hangszerek fényképeivel – tájékozatlanok a magyar népi hangszerek ügyében. A Gajdos Zenekar ifjúsági koncertjein kiderült, hogy rendszeresen összetévesztik például a magyar dudát a skót dudával, a kobozt és a tamburát a benjoval. Előadás-sorozatukkal szeretnék ezt a hiányosságot pótolni és egy teljes körű, alapos és emlékezetes élményt nyújtani a hangszeres magyar népzenéről.

indexkép: Gajdos Zenekar facebook

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló