2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#választások #mirkóczki ádám #oroján sándor #fidesz #mi hazánk #demokratikus koalíció #momentum #mszp #közvéleménykutatás #domán dániel #választás2024eger #vágner ákos #pál györgy

Utolsó közvéleménykutatás Egerben: Vágner 30%, Pál 26%, Mirkóczki 15%

Csarnó Ákos 2024.06.03. 08:34

Kezdődhet a számháború!

Valószínűleg az utolsó közvéleménykutatás készült Egerben május végén, aminek adatait megszereztünk. Az 500 fős (anoním) mintavétel során az uniós és az önkormányzati részvételi hajlandóságon túl rákérdeztek a pártokra és a jelöltekre is, vizsgálták a támogatottságokat, továbbá az egrieket érintő problémákról is érdeklődtek a kérdezőbiztosok.

 

Az egyik legfontosabb és szerintünk meglepő eredménye a kutatásnak az, hogy rendkívül magas azoknak a száma, akik úgy tervezik, hogy elmennének szavazni. Az uniós és az önkormányzati választás idén először egy napra esik, de a felmérésből megismert 78%-os részvételi adat még így is meglepően magas, vagyis azt jelent, hogy rengetegen fognak elmenni a szavazásra a következő vasárnap. A kutatás másik elgondolkodtató adata a bizonytalanok magas (40% körüli) száma.

 

Az uniós pártpreferenciák a következőképpen néznek ki egy héttel a választások előtt:

 

 

Összegezve jól látszik, hogy a Fidesz kimagaslik a mezőnyből és a magyar közéletbe berobbanó Tisza párt az ellenzéki összefogással (DK-MSZP-P) versenyez a második helyért. Ha pedig az egrieken múlna, a többi párt be se jutna az Európai Unió parlamentjébe.

Az önkormányzati preferenciák:

 

A pártpreferenciák – jobban mondva a jelölőszervezeti preferenciák – már kicsit szórtabb képet mutatnak az önkormányzati választás tekintetében. Itt is kimagasló a Fidesz támogatottsága, azonban az ellenzéki összefogás (DK-MSZP-P-Momentum) némileg előzi Mirkóczki Ádám jeleölő szervezetét, továbbá a Kutyapárt is jelentősebb támogatással rendelkezik. Ennek az adatnak azonban kérőjeles a kimenetele, főleg ha a listás mandátumokat nézzük, amiből négyet osztanak ki. Mivel több „erős” független jelölt is indul különböző választókörzetekben, nagyon bizonytalan, hogy kik szerezhetnek innen mandátumot, de az adatok alapján a Fidesz, az ellenzéki összefogás, Mirkóczki Ádám jelölő szervezete, a Civil Közéleti Egyesület valamint a Kutyapárt kaphat. Noha az Oroján Sándor-féle Egeréert Most Egyesület is megugorja a küszöböt (5%), de lemaradni látszik a végső versenyben.

A polgármester-jelöltek támogatottsága

 

Itt már komolyabban kezdenek összekuszálódni a szálak, ugyanis a fentebbi pártpreferenciákhoz képest már komoly kilengések tapasztalhatók az egyes jelöltek és a jelölő szervezeteik között. A Fidesz jelöltje Vágner Ákos – noha magas a párt támogatottsága – a biztos szavazók között mégis csak 30 %-os támogatottsággal bír. Ezzel szemben Pál György, a közös ellenzéki jelölt magasabb egyéni támogatottsággal bír, 26 %-ra méri a kutatás a biztos szavazók táborában. Mirkóczki Ádám nagyjából hozza a jelölő szerveztének támogatottságát a maga 15%-ával. A Kutyapártos Domán Dániel 7%-os népszerűségnek örvend, Oroján Sándor pedig megközelítőleg 10 %-ot érne el – ha május végén lettek volna a választások.

Biztos választók

 

Vágner Ákos 30%

Pál György 26%

Mirkóczki Ádám 15 %

A kutatásból jól látszik, hogy a feltörekvő Tisza Párt alaposan belekavart az egri helyzetbe, akisebb pártoktól többeket "elszipkázott), akár a Mi hazánkat, akár az ellenzéket nézzük, de pl. a Mi Hazánk még tartogathat meglepetéseket, mint ahogy az utolsó egy hét hazai és városi eseményei is.

 

A közvéleménykutatás kitért még több közéleti kérdésre. Az alábbi kérdéseket tették fel a kérdezők (ezeket abban a sorrendben írjuk le amilyen mértékben a válaszadók azt problémásnak tartották):

Parkolás (72 pont)

Közlekedési dugók (66 pont)

Közterületek állapota, utak, járdák (66 pont)

Drogosok megjelenése a közterületeken (63 pont)

Betörések, autófeltörések növekvő száma (60 pont)

Idősek ellátása (51 pont)

Zöldfelületek (48 pont)

Közösségi közlekedés (43 pont)

Míg a lista felső részében a problémák nagysága meghatározó a válaszadók szerint, addig a lista alján szereplő problémák esetébe kiegyenlítettebb a válaszadók értékítélete.

 

indexkép: MTI/ Komka Péter

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló