2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#bródy sándor megyei és városi könyvtár #ünnepi könyvhét

Ünnepi könyhét a könyvtárban, megnyit a Bródy Antikvár

Csarnó Ákos 2023.06.02. 10:53

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 94. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet.

 

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 05–09. között kerül sor a Bródy Sándor Könyvtárban. Számos kötetbemutatóval, előadással és a Kultúrszalon programjával várják az érdeklődőket. Június 5-én megnyit a sokak által kedvelt Bródy Antikvár is.

 

Programok részletesen:


2023. június 06., kedd 11.00

Ózonőrök - Aux Eliza ifjúsági regényíró kötetének bemutatója

Vendég a szerző: Aux Eliza

Beszélgetőtársak: Szabó Eszter és Szuhár Dóra könyvtárosok

„A nevem Aux Eliza, magyartanár-könyvtár szakos egyetemista, mellette író és alkalomadtán borítótervező. Ifjúsági irodalommal foglalkozom az írás területén, és több kiadónál is jelentek meg könyvborítóim, többek között a saját könyvem (Ózonőrök) borítóját is én terveztem. Az irodalom szerves része az életemnek, minden érdekel, ami könyvekkel kapcsolatos.”

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

2023. június 06., kedd 16.30

"Végső béke és végső menedék"

Magyar költők a könyvről, a könyvtárról és az olvasásról

Dr. Lisztóczky László József Attila-díjas irodalomtörténész kötetbemutatója

A könyvek szenvedélyes – magyartanári és irodalomtörténészi hivatásomból fakadó – szeretete ösztönzött ennek az antológiának az összeállítására. Amikor munkához láttam, alig reménykedtem a sikerben, mert költészetünk e témakörben viszonylag szegény, kiváltképpen első századaiban. Nem sok jóval kecsegtettek a számba vehető előzmények sem. Hasonló válogatás tudtommal mind ez ideig csak három minikönyvben látott napvilágot. Mindhármat nyomdász állította össze, ami eleve irányt szabott a gyűjtésnek. Az általuk közölt versek száma összeadva is csak csekély töredéke az itt olvashatóknak.

A munka előrehaladtával sok meglepetésben és örömben volt részem. A kötet, amelyet most az érdeklődő olvasók kezébe tehetek, felülmúlja a legmerészebb álmaimat is. Hiszem, hogy föllapozása párját ritkító élményt nyújt minden versszerető embernek, és megkönnyíti azoknak a tájékozódását is, akik foglalkoznak az itt érintett témakörökkel vagy új gyűjtemény összeállítására vállalkoznak.

(Lisztóczky László)

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

 

2023. június 07., szerda 17.00

A nemszületett - Stian Skald fantasy regényíró  című kötetének bemutatója

Vendégünk a szerző: Somoskői Viktor

Beszélgetőtársak: Szabó Eszter és Nagy Benedek könyvtárosok

"Somoskői Viktor vagyok. Szabadidős elfoglaltságaim egyike, hogy Stian Skald néven fantasy történeteket írok. Eddig három kisregényem jelent meg, melyek az Avalantia nevű királyságon, illetve annak határain túl játszódnak. Történeteim szereplői közt akadnak tudásvágyó varázslótanoncok, kóbor szerencsevadászok és külsőre félelmetes, félvad teremtmények, akik kalandos útjuk során bejárják ennek a varázslatos világnak ismert és eddig rejtett szegleteit."

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

2023. június 08., csütörtök 16.30

Bűnűgyi történetek - Dr. Kalina József kötetbemutatója

Vendég a szerző: Dr. Kalina József nyugalmazott fővárosi törvényszéki tanácselnök

Beszélgetőtárs: Szécsényi Orsolya könyvtáros

Dr. Kalina József, a kötet szerzője 30 éves bírói pályafutását a Fővárosi Törvényszék köztiszteletben álló tanács elnökeként fejezte be. Nevét a híradásokból, interjúkból is ismerhetjük, hiszen sok olyan ügyet tárgyalt, amelyek nagy sajtónyilvánosságot kaptak (pl. a Teréz körúti robbantás ügye is hozzá tartozott). 

A Bűnűgyi történetek című kötete ritkaságszámba megy, mert szerzője aktív bírói pályafutásának legnehezebb, legizgalmasabb büntető ügyeit tárja az olvasó elé olvasmányosan, érhetően. A sajtó az egyes ügyekről részletesen beszámolt, de a döntési folyamat nehézségeit, a bírói ítélethez kapcsolódó dilemmákat, a bizonyítási nehézségek apró részleteit ebből a kötetből ismerhetjük meg.

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

2023. június 09., péntek 16.00-18.00

Irodalmi délután egri írókkal, költőkkel, alkotókkal 

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Udvar

(Rossz idő esetén: Bródy Szalon) - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

2023. június 09., péntek 19.00

Kultúrszalon - Máté Gábor színművész, rendezővel és Tóth Viktor jazz-szaxofonossal

beszélget Szarka János a Kultúrszalon következő estjén.

Jegyek elővételben vásárolhatók május 16-tól 2000,- Ft-os (beiratkozott könyvtártagoknak 1700,- Ft-os) áron a könyvtár olvasószolgálatánál (Eger, Kossuth Lajos u. 16.).

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

 

2023. június 12., hétfő 16.30

Petőfi a világirodalomban

Petőfi-versek idegen nyelven a 19–21. században

Előadó: Dr. habil. Lőrincz Julianna, ny. egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Selye János Egyetem

Közreműködik: Fekete Ildikó könyvtáros

Petőfi Sándor a legtöbbet fordított magyar költő, több mint 150 nyelven jelentek meg versei. Egyes verseit már a költő életében lefordították német, majd angol nyelvre. A költő nevét először a német fordítások tették Európában ismertté, ezek alapján készült a 19. századi angol, francia és orosz fordítások egy része is. Az előadás az első fordításoktól kezdve a 21. század elején megjelent fordításokig ad átfogó képet Petőfinek a különböző idegen nyelvű kultúrákban betöltött szerepéről, kiemelve a német, angol és orosz fordításokat. Az előadás végén a Föltámadott a tenger című vers magyar, angol és orosz nyelvű változatait összehasonlítva az előadó bemutatja a szövegek hasonlóságait és eltéréseit, valamint röviden szól a fordítás nehézségeiről is.

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Bródy Szalon - Eger, Kossuth L. u. 16.

Bródy Antikvár

Várja Önt a Bródy Antikvár a 94. Ünnepi Könyvhéten 2023. június 5-től június 9-ig az Egészségház utcai parkolóban felállított sátorban! A könyvek 200,- Ft-os, a folyóiratok 20,- Ft-os darabáron vásárolhatók meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt!

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló