2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

Elindult az új településfejlesztési program: Eger 8,3 milliárd forintra pályázhat a következő években

Barna Benedek 2021.12.02. 14:26

Heves megyébe összesen 67 milliárdnyi támogatás jut a TOP Plusz program keretében.

 

November elején elindult a 2014-2020 közötti Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) folytatása, a TOP Plusz program, amely az ország területi alapú fejlesztéseit támogatja, kiemelt figyelmet fordítva a legkevésbé fejlett régiók és elmaradott térségek fejlesztésére. 

 

A programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az egerhirek.hu beszámolója szerint elmondta: a 2014-2020 közötti TOP eredményeire építve, annak tematikáját és modelljét folytatja a TOP Plusz is. Ennek megfelelően elsősorban helyi önkormányzati fejlesztéseket támogat a program, fejlesztési tematikája ennek kapcsán kiterjed a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés és bővítés, valamint a népességmegtartás és családvédelem térségi és helyi feltételeinek biztosítására, így a helyi gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásra, a helyi turizmusra, a települési infrastruktúra, településüzemeltetés és helyi közszolgáltatások fejlesztésére.

 

A megyei közgyűlés elnöke felidézte: 2014-2020 között az országos, a közel 1.800 milliárdos országos TOP-keretből Heves megye települései mindösszesen 71,4 milliárd forint összegből valósíthattak meg fejlesztéseket (a kezdeti 52,8 milliárdos volt, ez később mintegy 18 milliárd forinttal növekedett). Dr. Juhász Attila Simon példaként említette a forrásbővülés terén a bölcsődefejlesztésekre plusz majd 6 milliárd forint, csapadékvízelvezetési problémák megoldására további plusz 3,3 milliárd, ipari parkok fejlesztésére további 1,1 Milliárd forint összeggel egészítette ki a kormány a megyés keretet. A fenti összegből Eger 13,5 milliárd forint értékben valósíthatott meg projekteket, nem a kisebb településekkel versenyezve, hanem önálló fejlesztési stratégia alapján.

 

Az új ciklusban országosan némileg alacsonyabb, 1.700 milliárd forinttal, míg Heves megyében 67 milliárddal indulhat a program, miután a térségbe szánt 62,35 milliárd forintot kiegészítették egy Egerben nyújtott, az elvárt tagállami támogatáson túli 4,81 milliárdos állami támogatással.

Eger összesen 8,31 milliárd forintra pályázhat a 2027-ig tartó uniós ciklusban.

Dr. Juhász Attila Simon azt mondta, a program nem köti a városvezetés kezét, a programhoz illeszkedően az általuk tervezett beruházáscsomaghoz biztosítható ez a keret.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló