2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

Több magyar nyaral itthon idén, Eger pedig a legnépszerűbb belföldi turistacélpontok között van

2019.11.30. 00:00

A Balaton, a Tisza-tó és Sopron mellett városunk vonza a leginkább a hazai utazókat és hosszúhétvégézőket.

 

Tíz százalékkal emelkedtek a magyar szállodák árai, és a magán szállásadók is drágábban adják ki apartmanjaikat, vendégházaikat, mint tavaly - számolt be róla az ATV Híradója. Ennek ellenére már szinte teljesen megteltek a balatoni szállások az augusztus 20-i hosszú hétvégére.

 

De népszerűek a Tisza tó melletti szálláshelyek, a fürdővárosok, Eger és Sopron is. Budapesten viszont szinte alig van külföldi turista. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint jövő tavaszig ez valószínűleg már így is marad.

 

Noha a hazai idegenforgalom május végén újraindult, és azóta szárnyal, Budapest a külföldi turisták nélkül továbbra sem tud talpra állni.

 

 

Flesch Tamás szerint egyszámjegyű a foglaltság a városban és leghamarabb is csak jövő tavasszal térhetnek vissza Budapestre a turisták. A külföldi vendégek hiányát viszont nem kompenzálja a belföldi kereslet – tette hozzá. A tavalyi 500 milliárd forintos kereskedelmi vendéglátóhelyek árbevételének a felét külföldi vendégéjszakák adták, „úgyhogy nem hogy nem kompenzálni nem lehet, a közelébe se lehet jutni” – fogalmazott Híradónknak a Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Közben a szállodai szobák ára országszerte átlagosan 10 százalékkal emelkedett. A Flesch Tamás szerint ennek oka a munkabérek és az alapanyagok árának növekedésében és nem a koronavírusban keresendő.

 

Egerben és Gyöngyösön egyelőre nem korlátozzák az Airbnb-lakáskiadást

Mindkét városban úgy vélik, ezzel ártanának az éppen csak éledező turizmusnak. Egerben 367 nyilvántartott magánszálláshely működik, és egyelőre nem tervezik korlátozni ezeknél a szobakiadást - mondta a heol.hu-nak az egri önkormányzat sajtóreferense, Szalay Andrea. Mint az Egri Ügyek is beszámolt róla, a kormány úgy döntött, az önkormányzatok kezébe adja a rövidtávú magánlakás-kiadás korlátozásának jogát.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló