2021. június 13., Antal Anett

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #innovációs program

Területi Innovációs Platform alakult az Eszterházy Károly Egyetemen

Székely Zoárd 2021.05.27. 15:21

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezdeményezésére létrejött az Eszterházy Károly Egyetemen a Területi Innovációs Platform. A cél a térségi innovációs környezet meghatározó szereplői (a felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek) közötti kapcsolat erősítése, a térség innovációs képességének fokozása az intelligens szakosodási stratégia mentén. Az erről szóló Alapító Okiratot május 27-én ünnepélyes keretek között írták alá az Eszterházy Károly Egyetemen.

A Területi Innovációs Platform célja egy olyan országos rendszer kiépítése, mely hozzájárul az ország innovációs szereplőinek összekapcsolásához a tudás- és információáramlás serkentése, és a földrajzi és szakmai területeken átívelő együttműködések kialakításának érdekében.

Az országszerte mintegy 300 tagot számláló hálózathoz csatlakozott az egri Eszterházy Károly Egyetem és a megyeszékhely, valamint a térség több, jelentős gazdasági szereplője is.

 

A Platform lehetővé teszi a partnerek számára az Egyetem, mint tudásközpont innovációs, képzési és szolgáltatási kapacitásainak közvetlen elérését. A közös munkával ösztönözni kívánják a közös K+F tevékenységek létrejöttét, az egyetemi infrastruktúra üzleti alapú hasznosítását, valamint a helyi gazdaság igényeire épülő képzések kialakítását.

 

Mindemellett kiemelt hangsúlyt helyeznek arra, hogy erősítsék a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti kapcsolatokat, elősegítsék a szakterületeken átívelő együttműködések létrejöttét.

 

A kezdeményezést elősegítendő, fejlesztés alatt áll az egyetemi kapacitások kiajánlását biztosító webfelület az ún „innovációs piactér”, amely mind az infrastrukturális, mind a humánkapacitások tekintetében könnyen elérhető, naprakész információkat kínál az érdekeltek számára.

 

A fenti célok elérése érdekében az Egyetem a Területi Innovációs Platform keretében rendszeresen szervez majd műhelykonferenciákat, promóciós eseményeket. Segíteni kívánják a tagokat abban, hogy közvetlenül hozzáférjenek a kutatásfejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekhez, nyomon követhessék a szakpolitikai irányokat, és az egyetemmel közösen alakíthassák a térség innovációs és képzési környezetét.

 

A Területi Innovációs Platformok kialakításának 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

 

A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. A Platformhoz történő csatlakozási nyilatkozat az Eszterházy Károly Egyetem, illetve az NKFI Hivatal honlapján érhetők el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló