2021. június 13., Antal Anett

Eger ügye

#eger #lakosság #fogyás

Tavaly is jelentősen csökkent Eger lakosságszáma, hamarosan 50 ezer alá fogyunk

2021.05.27. 19:17

Hol van már a hatvanezernél is nagyobb lakosságú Eger?

Az Egri Napok blog szúrta ki az ingatlan.com elemzését arról, hogy a tavalyi évben mennyivel fogyott vagy éppen nőtt egyes magyar települések lakosságszáma. 

 

Az ingatlanhirdetési portál összegzése szerint általános tendencia, hogy a megyeszékhelyek és a főváros helyett azok környezete, agglomerációja a népszerűbb. Mint írják: a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségéhez, a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt a korlátozások miatt. Emellett a korábbi években megkezdett családiház-építkezések felgyorsított befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben. 

Egert vizsgálva az ingatlan.comazt közölte, hogy csak 2020-ban 601 fővel csökkent a város lakosságának száma, ez 1,12 százalékos fogyást jelent.

Azt az Egri Napok blog nézte meg, illetve a fenti interaktív térkép adataiból is kiolvasható, hogy más megyei jogú városoknál hogyan alakultak tavaly a számok: Szegeden (-0,51%), Debrecenben (-0,6%) és Székesfehérváron (-0,62%) kisebb mértékű volt a fogyás. de Egernél gyorsabb ütemben fogy egyebek közt Veszprém (-1,18%), Zalaegerszeg (-1,26%), Szolnok (-1,32%), és persze a keménymag, Miskolc (-1,31%), Salgótarján (-1,93%).

 

Az Eger környéki települések lakosságszám-változása azt mutatja, hogy több településen – Egerrel ellentétben – növekedés látható. Kiemelkedik Ostoros, ahol 2020 végére 108 fővel voltak többen, mint 2019-ben, de többen lettek emellett Felsőtárkányban, Noszvajon, Bogácson, Szomolyán, Novajon, Andornaktályán, Demjénben és Egerszalókon is.

 

Egyébként már 1990 óta folyamatosan csökken a lakosságszám, néhány év múlva – hacsak valami csoda nem történik – már az 50 ezret sem fogja elérni az Egerben élő polgárok száma.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló