2023. október 1., Malvin

Eger ügye

#Mirkóczki Ádám #fidesz #orosz lászlóné

Szájzárat akar tenni Mirkóczki Ádámra az egri Fidesz

Csarnó Ákos 2022.10.24. 10:06

 

Csütörtökön újra Közgyűlés lesz Egerben, ahol az egyik napirendi pont az önkormányzat alapokmányának módosítására tesz javaslatot. Az előterjesztő Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz) önkormányzati képviselő.

 

"A korábbi rossz precedensek tapasztalataiból okulva úgy gondolom, egyértelműen szabályozni kell, hogy az ülés vezetése nem egyenlő a polgármester általános érvényű és korlátlan felszólalási jogával" – fogalmaz a képviselő. A sérelmeit így folytatja:

A közgyűlés ülésein rendszeresen visszatérő probléma, hogy az ülést elnökként vezető polgármester nem ülésvezetői jogait gyakorolva, kizárólag a napirendi pont tárgyalásához kapcsolódóan, inkább a személyes értékítéletét, az általa relevánsnak tartott információkat közli, így valójában képviselői felszólalásokat tesz. Mindezt a képviselőkre irányadó mennyiségi- és időkorlátok teljes figyelmem kívül hagyása mellett, vagyis korlátlan felszólalási jogot gyakorol egy olyan körben, amely nem az ülés vezetéséhez kapcsolódik.

 

Ezzel a képviselőkhöz képest olyan többletjoggal hatalmazza fel saját magát, amelynek nincs rendeleti alapja. A fenti gyakorlat napirendi pontonként akár 10-15 hozzászólást is jelent, időkorlát nélkül, kizárólag olyan körben, amely nem kapcsolódik az ülésvezetői jogosítványokhoz. Ezt a szokását a polgármester az előterjesztéseknél az előterjesztő személyétől függetlenül gyakorolja.

Oroszné szerint szét kell választani a polgármester ülésvezetői, és mint a közgyűlés tagját megillető felszólalási lehetőségeit. Az, hogy az ülésvezetéshez kapcsolódó kérdésekben időkorlát nélkül felszólalhat, nem jelenti azt, hogy a közgyűlés tagjait egyenlő módon megillető felszólalási lehetőséghez képest többlet jogosítványokkal rendelkezne.

 

 

E javaslaton kívül az előterjesztésben szó van arról, hogy a hulladékgazdálkodási társulás tagjaként a polgármester tájékoztassa Közgyűlést és ne egyszemélyben döntsön illetve a javaslat megkönnyítené a képviselőknek a polgármesteri hivatalba való bejutását.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló