2024. március 3., Kornélia

Eger ügye

#régi eger

Sors utca és Lutri köz Egerben? Voltak ám olyanok.

Csarnó Ákos 2022.10.05. 09:23

 

Két egri utca régi, ma már kihalt nevét Idéztük a címben. Ez a két elnevezés nyelvi szempontból is érdeklődésre tarthat számot. Nemcsak a szerencsejátékokkal kapcsolatos szavak sorsáról vallanak az alábbi sorok, hanem az egri utcanevek életéről is. A számsorsjáték elnevezései közül az 1700-as évek közepétől kezdve először a bizonytalan, a kockázatos vállalkozás, a sors, a véletlenség alapjelentéseket hordozó lottéria vállalat valamennyi európai nyelvben szerepet, s tipikus vándorszóvá fejlődött. A magyar szótári szókészletbe is bekerült. Eger város jegyzőkönyveiben az 1700-as években gyakran emlegetik a következő nyelvi formákat: lottéria, lotteri cédula, (1787), lottéria hordozó (1794) stb. A lottéria név alakváltozatai közül később a lottriá, a lutria, illetőleg a lutri váltak általánosabba. A lutri „tájdivatos” elnevezésnek pedig népes szócsaládját tarthatjuk számon: lutri, lutrizik, lutrizó, lutrizás, lutris. Nagyapáink idejében gyakran emlegették ezeket a nyelvi formákat is: játszik a lutrin, tesz a lutrira, kifogta, megnyerte a nagy lutrit stb.

 

 

Az egri Lutri köz utcanév is erre az alapjelentésre és használati értékre utal. Később a szót átvitt értelemben kezdték használni, s mivel nagyon kockázatos, bizonytalan volt a lutrizás, a szó jelentéstartalma a bizonytalan, a veszélyes, a kellemetlen dolgok, jelenségek megnevezésére szolgált. Ilyen használati értékben kapott nyelvi szerepet a szó ebben a szólásban is: Kihúzza a lutrit (Bajba keveredik, megjárja, kellemetlen helyzetbe jut, nem szolgál neki a szerencse) stb.

 

Hogyan kapta a Sors utca sajátos megnevezését? A lottéria, a lutri nevek a magyarítási mozgalom hatására kiavultak a nyelvhasználatból, s a következő magyar megnevezések vették át szerepüket: számsorsjáték, osztálysorsjáték, sorsjáték stb. Az 1860-as években az egri utca neve Sorsjáték utca. Az Eger lap hasábjain pontosan megjelölik az utca elhelyezkedését: „A Sorsjáték-utcza, a Generális laktanya mellett.” Később ez az elnevezés megrövidült, s az utca a Sors nevet kapta. Amikor hazánkban megszüntették 1897-ben a számsorsjátékot, az utca neve is elvesztette megnevező szerepét, s Eger város képviselő testületé az Egri Híradó tanúsága szerint 1899-ben intézkedett is „a Sors-utcza nevének megváltoztatása ügyében.

 

(Dr. Bakos József írása 1972-ből)

 

A korábbi Sors utca ma már Maczky Valér utca, a Lutri köz pedig a Szt. János utca.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló