2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#Mirkóczki Ádám #rezsiválság

Sohasem vitatta Habis eredményeit, a kormányt nem lehet hibáztatni a válságért, idő előtt távozik, ha lát erre jeleket

Csarnó Ákos 2022.11.11. 07:32

Mirkóczki Ádám a Mandinernek nyilatkozott.

 

Túlélhető-e a válság? Miben tud segíteni a kormány az önkormányzatoknak? Számít-e egy város politikai színezete a tárgyalásokon? Milyen rendkívüli intézkedéseket hoztak a polgár­mesterek? Ezeket a kérdéseket tette fel a mandiner.hu egy páros interjúban, amiben az egri polgármester mellet Debrecen polgármestere, Papp László is szerepelt. A legérdekesebb részeket szemlézzük, de ide kattintva a teljes interjú elolvasható.

 

A válság

 

A város közhangulatról kérdeztek az elején, hogy mennyire téma a válság Egerben. A polgármester vihar előtti csendet tapasztal.

„Nyilván mindenki érzékeli az élelmiszerárak és az egyéb alap­kiadások növekedését, de az időjárás még kegyes hozzánk, így az energia­­­számlák nem nőttek drasztikusan”

A megoldás

 

A kormány kiadáscsökkentő menedzsmenttervet vár el, így a lap arról is kérdezte Mirkóczkit, hogy miképpen áll ezzel a feladattal a város. Válaszában a polgármester sajnálatát fejezte ki, mert ő nem tudja, milyen békeidőben polgármesternek lenni, amikor a gazdaságot lehet erősíteni és az infrastruktúrát fejleszteni. 

A pandémia, majd a háború és az energiaválság okán sajnos folyamatosan arra vagyunk kényszerítve, hogy improvizáljunk és újratervezzünk. A vizes létesítményeinkről mi is tárgyalunk a kormánnyal; csak a Bitskey Aladár uszoda működtetése 300-350 millió forint éves szinten. Van bennem félsz, hogy január 1-jétől nem tudjuk működtetni.

(Korábban írtunk arról, hogy az uszoda 6,35 millió forint támogatást kapott a kormánytól, közben más települések ennek az összegnek a többszörösét.)

 

Mirkóczki úgy folytatja, hogy ha a kormány jövőre eltekintene a szolidaritási adó megfizetésétől az már nagy segítség lenne. Idén 800 millió forint szolidaritási adót, 2023-ban pedig már 1,3 milliárdnyit kell fizetnie Egernek.

 

A kormány

„Ami pedig a felelősséget illeti, nyilván számos kritika érheti a kormányzat és a kormánypártok döntéseit, de ha valaki ezt a globális válságot bárhol Európában a kormányokra fogja, az a vicc kategóriájába tartozik"  -jelentette ki a folytatásban Mirkóczki.

Szerinte egyetlen kormánynak sem célja romba dönteni az önkormányzati rendszert, mert akkor nem tudná ellátni azt a feladatrendszert, amit hirtelen megörökölne. Nyilvánvaló a polgármester szerint, hogy ha egy városvezetés felelőtlenül bánik a rá bízott vagyonnal, akkor valamilyen szintű fellépés szükséges.

 

Nemzeti konzultáció

 

Állítása szerint Mirkóczki parlamenti képviselőként sem támadt a nemzeti konzultációt. Szerinte a kérdéseket lehet kritizálni, de önmagában ostobaság azt állítani, hogy rossz dolog közéleti ügyekben megkérdezni a polgárokat. (A napokban Egerbe hozta a Momentum a kormány hazugságait bemutató plakátjait, amit a polgármester élesen kritizált.)

 

Az előd

 

Habis László a debrecenihez hasonló arányú többséggel vezette a várost, és sok eredményt ért el, amit sosem vitattam – jegyzi meg Mirkóczki.

A legerősebb kijelentése az interjú végén olvasható. Ha az elképzeléseim találkoznak az egriekéivel, akkor bármeddig vezetem a várost, viszont ha nem tapasztalok egyezést, nem várom meg a ciklus végét.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló