2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #katolikus egyház #fenntartóváltás

Sneider Tamás szerint egyházellenes a Jobbik, mert az egri egyetem átadása ellen szavaztak

2021.04.29. 16:10

A párt korábbi elnökét felháborította a döntés, szerinte a Jobbiknak, amely alapító okiratában a kereszténységre hivatkozik, támogatnia kellett volna a fenntartóváltást.

Ahogy azt portálunk is megírta, kedden a parlament megszavazta, hogy az egri Eszterházy Károly Egyetem a katolikus egyházhoz kerüljön. Az erről szóló javaslatot a kormánypárti képviselők mellett a Jobbikból kilépett képviselők is támogatták, viszont az ellenzéki pártok ellene szavaztak. A Fidesz-KDNP-vel együtt szavazók között volt Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke is, aki a parlamenti döntés kapcsán a kormányközeli Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: szerinte volt pártja azért szavazott az egyetem átadása ellen, mert "a szivárványkoalíciót vezető DK a baloldali összeborulás egyik tagjától sem tűrte volna el, hogy egyházaknak kedvező döntést támogasson".

"A világon nincs még egy olyan párt, amely annak ellenére, hogy az alapító okiratában központi szerepet kap a kereszténység, ráadásul a címere, a jelképe a kettős kereszt, nem támogatja, hogy egy egyházi intézmény kerüljön vissza az eredeti fenntartójához" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez "kuriózummá tette" a Jobbikot.

 

Ezt a nyilatkozatát aztán a Telexnek is elismételte. A lap megkeresésére kifejtette:

Azt gondolom, hogy akkor amikor harmincéves tartozását törleszti a magyar állam az egri érsekséggel kapcsolatban, (…) ellene szavazni egyházellenes lépés.

Hozzátette: "Ennél már csak az lenne plasztikusabb ha a templom falára a gonosz jelét festené a Jobbik vezetősége. Személy szerint is felháborít ez a döntés".

sneider-tamás-mti-bruzák-noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

Sneider szerint egyébként a Jobbik nemcsak egyház-, hanem oltásellenes is lett. Ezt pedig azért állítja, mert "emberkísérletről, kuruzslásról beszélt Jakab Péter a kínai és orosz vakcina kapcsán".  A volt pártelnök a Telexnek arról írt, hogy mindez súlyos csalódás volt neki, és úgy látja, mára teljesen kifordult magából a Jobbik, semmi köze egykori önmagához.

 

Sneider Tamás 2018-ban, Vona Gábor távozása után lett a Jobbik elnöke. Két évig vezette a pártot, amelyből tavaly májusban lépett ki több képviselőtársával együtt, miután nem értettek egyet a Jakab Péter vezette elnökséggel. A parlamenti alelnöki posztról lemondott, de a mandátumát nem adta vissza. Később aztán csatlakozott a Polgári Válaszhoz, amit egy másik exjobbikos képviselő, Bencsik János alapított.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló