2021. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Eger ügye

#pénz #civil #egyesület

Pénz áll a házhoz több egri egyesületnél is

Nagy Donát 2021.07.29. 09:44

Az országban számos fideszes vezetésű civil szervezet is milliókat kap a magyar állam egy új pályázati alapjából.

Közvetlenül az után, hogy Gulyás Gergely bejelentette, hogy a magyar kormány nem tudott megegyezni a Norvég Alappal arról, hogy mely hazai szervezetek kezeljék a civileknek járó 4 milliárd forintot, és ezért inkább lemond arról a 77 milliárdról, ami Magyarországra jött volna, az állami Bethlen Gábor Alap közzétette egy másik civil pályázat eredményeit. Ez a „Városi Civil Alap” nevű, most először kiírt pályázat szintén 4 milliárdos keretösszegű, amelyért különösebb megkötések nélkül bármilyen civil szervezet pályázhatott – írja a Telex.

 

A lap szerint a pályázat nem konkrét projektek támogatásáról szólt, hanem „civil közösségi tevékenységekről” általában, vagyis ebből a keretből gyakorlatilag az alapműködés, vagy bármi más is finanszírozható; persze papírozni, azt le kell. Hogy hányan adtak be pályázatot, nem tudjuk, de összességében 700-nál is több szervezet nyert, egyenként legfeljebb 15 millió forintot.

 

Azt írják, hogy a listáról egyértelműen hiányoznak a kritikai, közéleti és jogvédő tevékenységet folytató civilek, azok, akiket előszeretettel szoktak „politizálással” vádolni.

 

A győztesek közzétett listáját mi is átböngésztük.

 

Egerben az Eger Eszterházy Szabadidő és Sportegyesület majdnem 15 millió forintot, az Egri Norma Alapítvány 14 és fél millió forintot, az Egri Vízilabda Klub közel 11 millió forintot, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport pedig 5 millió forint közvagyont kapott.

 

A Telex cikke megjegyzi, hogy természetesen nagyon sok valódi egyesület kap támogatást, de feltűnően sok fideszes vezetésű egyesület is pénzhez jutott most, ami a Norvég Alap esetében valószínűleg nem lett volnan ilye egyszerű.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló