2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#ekmk #kultúra #pataki zsuzsanna

Hoppá! Az EKMK élén kötött ki az ember, aki "iróniából" listát kért az Egerben nemkívánatos művészekről

Kovács Dávid 2022.07.01. 13:40

Pataki Zsuzsanna lett az EKMK új igazgatója, akinek fontos, de hálátlan szerep jutott az Egerből kiinduló "SZDSZ-es büdös zsidó"-botrányban.

 

Pataki Zsuzsannát választották az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) élére, aki a korábbi igazgató, Kiss Renáta helyét veszi át az igazgatói székben, értesült a döntésről a júniusi rendes közgyűlést követően az Egri Ügyek.

patakizsuzsanna-ekmk
Pataki Zsuzsanna (Kép: pillanatfelvétel a TV Eger anyagából)

Az egri kulturális intézmény vezetőjének személyéről a csütörtöki közgyűlés során, egy délelőttre előrehozott, zárt ülésen döntöttek a képviselők. (A legfontosabb napirendi pontokról és felszólalásokról szóló beszámolónkat itt olvashatja.)

 

Oroján Sándor, az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője rögtön a közgyűlés után gratulált is neki:

Az ő pályázata elsősorban arról szólt, ami az Európa Kulturális Fővárosa projektünk, pályázatunk volt még annak idején, úgyhogy a kultúra területén számos apró átalakítás, intézményi fúzió várható a következő időszakban, ami mind összhangban van azokkal a tervekkel, amelyeket annak idején az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton belül próbáltunk a városban sikerre vinni

– fogalmazott a közgyűlést követő videós értékelésében az Eger Híreknek.

 

Pataki Zsuzsannát mostanság a Kepes Intézet művészeti vezetőjeként ismerhették az egriek, a neve azonban tíz évvel ezelőtt az országos sajtót is bejárta, amikor egy Jászai Mari-díjas, országosan ismert és elismert művészt eltiltottak egy egri fellépéstől.

 

Emlékszünk még a Székhelyi-botrányra?

 

A sztorit épp tíz évvel ezelőtt robbantotta az Egri Ügyek: az egyik közgyűlési bizottság jegyzőkönyvéből kiderült, hogy Székhelyi József a politikai hovatartozása miatt nem léphetett fel a városban, a szervezőknek úgy kellett visszamondaniuk a művész Villon-előadását, hogy a programot már az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.

 

Székhelyi József 2011 nyarán a Középkori Piactéren adott volna elő Villont, ám ezt a megyeszékhely akkori önkormányzata megakadályozta. Székhelyi vélhetően a Himnusz átköltése miatt szúrhatta a fideszes városvezetés szemét. A Szegedi Nemzeti Színház egykori főigazgatóját nemzeti jelkép megsértése miatt perelték be, miután egy szegedi SZDSZ-kongresszuson Orbán Viktorra utalva kijelentette: "Ő maga pedig, mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová." A nyomozók végül arra jutottak: a színigazgató nem sértette meg a Himnuszt, és mivel nem történt bűncselekmény, a nyomozást megszüntették.

Hamarosan viszont egy hangfelvétel is kiszivárgott az egri kulturális bizottság üléséről, amelyen többek között az is elhangzik, hogy Székhelyi azért sem léphetett fel a városban, mert "egy SZDSZ-es büdös zsidó". A hanganyag szerint Orosz Lászlóné, a kulturális bizottság akkori fideszes elnöke arról beszélt, hogy a bizottságot támadták "Székhelyi József elvtárs" meghívása miatt, ezért “nem jöhet ide”.

Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. akkori vezetője ezután arról beszél a hangfelvételen: mindenki tudja, hogy itt már politikáról van szó, szerinte Székhelyi "Villont baromira tudja", de "lehet, hogy kell szelektálni, hogy ne jöjjön, hogy csak az én emberem jöjjön ide". Erre Orosz Lászlóné csak annyit mondott: "Például most megtehetjük".

 

Ezen a ponton szólalt meg (még mindig a hangfelvételen) Pataki Zsuzsanna, aki az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként kifejtette: neki az egri Művészetek Háza vezetőjeként kötelessége tisztában lennie azzal, hogy Székhelyi József mennyire értékes művész (szerinte egyébként "nagyon jó színész"), a politikai nézeteit és véleményét azonban nem biztos, hogy ismernie kell.

 

Ezután hozzátette:

Mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt, egyből leállítottuk. És én kértem is Csákvári képviselő urat, hogy igazán megkönnyítené a munkámat, a szakmai munkámat, ha esetleg egy listát összeállítana arról, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben, és én komolyan mondom, hogy tényleg szeretnék egy ilyet, mert akkor ilyen hibát nem vétünk többet.

Miután a botrány az országos médiumokat is bejárta, Várkonyi arról beszélt, nem érzi, hogy bocsánatot kellene kérnie, mert szerinte a zsidózás csak egy kérdésben szerepelt, az SZDSZ neve pedig el sem hagyta a száját. (Ezt mondjuk a felvétel egyértelműen cáfolta.) Pataki Zsuzsanna később azt nyilatkozta, hogy felháborodottságában beszélt így, szavaiban pedig irónia volt. "Teljesen nonszensznek tartom, hogy bármilyen politika beleszóljon a szakmába" – mondta később az Indexnek.

 

 

Pataki Zsuzsanna a portálnak azt állította: mikor kikerültek a plakátok, két képviselőtől is telefont kapott, az egyikük Orosz Lászlóné volt, a másik pedig Csákvári Antal, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnöke.

Amikor engem Csákvári felhívott, és mondta, hogy ide Székhelyi nem jöhet, én pedig gyakorlatilag az állásommal játszom, akkor felháborodtam. Indulatosan mondtam neki, hogy akkor én kérek egy listát, kik azok a művészek, akik Egerben nem léphetnek föl. Ezt felháborodásomban és iróniával mondtam.

Pataki Zsuzsanna a hírportálnak akkor azt nyilatkozta: végül nem kapott listát az Egerben nemkívánatosnak számító művészekről, és Székhelyin kívül nem volt más művész, akivel kapcsolatban hasonló utasítást kapott volna. Sőt, úgy vélte: a művész letiltásáról nem az önkormányzat, hanem a két képviselő rendelkezett.

 

"Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen. Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ" – közölte az ügyben az egri önkormányzat.

A Fidesz akkori városi elnöke, ifj. Herman István ezután egyenesen azt kérte a város vezetésétől, hogy gondolja át, "az igazgatónő alkalmas-e arra a posztra, amelyre kinevezték", vagyis a helyi Fidesz a történtek után a parancsot végrehajtó igazgatót akarta lemondatni.

Székhelyi Józsefet hamarosan azonnali szabadságra, majd nyugdíjba küldte a Szegedi Nemzeti Színház, amely közben azt állította, a döntésnek nincs köze az egri történésekhez. A színész hangsúlyozta: pamfletjében egy keserű értelmiségi panaszait fogalmazta meg arról, "hova torzult a rendszerváltás éveinek Fidesze", közben ki sem ejtette Orbán Viktor nevét.

 

Székhelyi József szervezetében 2017-ben tüdőrákot diagnosztizáltak, emiatt kemoterápiás kezeléseket kapott, a következő év júliusában gerincoperáción esett át, majd 2018. augusztus 22-én meghalt. A budapesti Kozma utcai izraelita temetőben temették el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló