2024. július 20., Illés

Eger ügye

#eger #ekmk #kultúra #ukrajna #bartakovics béla közösségi ház #orosz invázió #fotókiállítás

Orosz invázió: a Telex és a Válasz Online legmegrázóbb ukrajnai fotóiból nyílik kiállítás a Bartakovicsban

Kovács Dávid 2022.07.14. 11:40

Az egri kiállítás megnyitóján újra találkozik egymással Mirkóczki Ádám polgármester és Ukrajna frissen leváltott magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop. Ön is ott lehet. Ráadásul ingyen van.

 

A budavári városháza aulája után az egri Bartakovics Béla Közösségi Házba is eljut az "Oroszország háborúja Ukrajna ellen – Magyar objektíven keresztül" című fotókiállítás anyaga, amely három olyan sajtómunkás képeiből válogat, akik az életüket és testi épségüket kockáztatva Ukrajnába utaztak, hogy testközelből mutassák meg a szomszédunkban dúló háború borzalmait.

 

"Közelről egész máshogy néznek ki ezek az események, mint távolról" – mondta egy Ukrajnából való élő bejelentkezése során Földes András, a Telex újságírója, aki videós anyagain és (írott) riportjain túl számos fényképet is készített a háború sújtotta országban. Neki köszönhetjük például "a kijevi Madonnát" (amit olykor "ukrán Madonnaként" is emlegetnek), vagyis azt a felvételt, amely egy kisbabát szoptató anyukát örökített meg egy óvóhellyé alakitott kijevi metróállomáson.

 

Közzétette: Földes András – 2022. február 25., péntek

 

A nőt intim szituációban ábrázoló fotóból hamarosan jelkép és mém lett, amely végigszántotta az internetet (még a Vatikán is használta, Ferenc pápa háborút elítélő gondolatait illusztrálták vele), több ukrán művész is feldolgozta, különböző festményeken és grafikákon értelmezték újra az alkotók.

Megható, hogy Madonnához hasonlítanak, és művészeket inspirált a képem. Ha a képem hitet és reményt ad a győzelemre az embereknek, akkor örömmel vagyok ebben a szerepben. Ez a legkevesebb, amivel segíthetem Ukrajnát

– írta később a képen látható édesanya, Tatjána a Telex újságírójának.

 

A pénteken nyíló egri fotókiállításon Földes András fotói mellett láthatóak lesznek még a szintén telexes Huszti István, valamint a Válasz Online fotóriportereként dolgozó Vörös Szabolcs munkái is. "Egymástól függetlenül jártak Ukrajnában, de ugyanazt a rombolást és szenvedést látták. Fényképeik bizonyítják, hogy az igazság egyetemes, és ezt nem lehet eltitkolni" – olvasható az Egri Kulturális és Művészeti Központ által szervezett kiállítás hivatalos beharangozójában.

 

Ez Huszti István egyik felvétele Bucsából, egy fiát gyászoló édesanyáról:

 

Közzétette: Telex.hu – 2022. június 10., péntek

 

Talán utoljára láthatjuk Nepopot a városban

 

Noha a budavári kiállításon a képek alkotóinak részvételével kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívó alapján ilyen Egerben nem várható. A pénteki meghívón viszont Mirkóczki Ádám egri polgármester mellett Ljubov Nepop, Ukrajna hamarosan leköszönő magyarországi nagykövete is köszöntőt fog mondani.

 

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt szombaton rendeletben mentette fel Nepopot – több más nagykövettel együtt – tisztségéből. A diplomata többször is kemény kritikával illette Orbán Viktor politikáját az orosz-ukrán konfliktus ügyében. "Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz" – jelentette ki könnyek között Ljubov Nepop egy márciusi konferencián.

 

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége ezen a héten arról tájékoztatta az Indexet, hogy Nepop egyelőre továbbra is ellátja nagyköveti munkáját, utódját csak később nevezhetik ki.

Az utóbbi időben Ukrajna elnöke több nagykövetet hívott vissza, beleértve Ljubov Nepop nagykövet asszonyt is. Ahogy Volodimir Zelenszkij elnök úr kijelentette a beszédében, ennek oka a rotáció, amely szokásos része a diplomáciai gyakorlatnak

– közölte a portállal a konzulátus.

 

Zelenszkij ukrán elnök egyébként Ljubov Nepop mellett a német, az indiai, a csehországi és a norvégiai ukrán nagykövetet is felmentette, egyelőre nem tudni, hogy a leváltott diplomaták kapnak-e valamilyen új megbízást. Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, márciusban Mirkóczki Ádámnak hivatalos találkozója volt Nepoppal Ukrajna budapesti nagykövetségén, ahol többek között az Egerben befogadott ukrán menekültek helyzetéről is szó esett.

 

A sajtófotó-kiállítást július 15-én, pénteken, 17:00 órakor nyitják meg a Knézich Károly utcai Bartakovics Béla Közösségi Házban. A fényképek augusztus 15-ig ingyenesen megtekinthetőek a ház nyitvatartási idejében. További információk a kiállítás Facebook-oldalán.

 

 

(Címlapkép: Földes András / Földes András hivatalos Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló