2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#egerplusz #eger #miskolc #borsod-abaúj-zemplén megye #eszterházy károly katolikus egyetem #kondor béla-díj

Kondor Béla-díjat kapott Orosz Csaba, az egri egyetem oktatója

Barna Benedek 2022.05.12. 17:40

Miskolc napja alakalmából ítélték oda a borsodi megyeközpont képzőművészeti díját.

 

Dr. Orosz Csaba DLA (a szabad művészetek doktora) egyetemi docens, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója kapta idén a Kondor Béla-díjat, Miskolc évi művészeti díját – számolt be a minap.hu cikke nyomán az egri egyetem honlapja.

 

Minden év május 11-én Miskolc város napján vehetik át elismeréseiket azok a személyek és szervezetek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel a borsodi megyközpont hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. A kitüntetettek nem csupán példát mutatnak elhivatottságból, szorgalomból és kitartásból, hanem bizonyságot tesznek arról is, hogy Miskolc az élet számos területén kiemelkedő. Legyünk büszkék azokra, akik Miskolc város napja alkalmából elismerésekben részesültek, és köszönjük meg munkájukat és mindazt, amit városunkért, Miskolcért tettek.

 

Orosz Csaba képzőművész és művészetpedagógus, a magyar képzőművészeti élet egyik legsokoldalúbb alakja, akinek az alkotói, pedagógusi és művészetközvetítői munkássága egyaránt magas színvonalú és elismerésre méltó. Művészetpedagógiai tevékenységének kiemelkedő elismerése a 2019-ben neki ítélt, a Ludwig Múzeum és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága által a kortárs művészet közvetítésének, tanításának elismerésére alapított ARTtransfer Díj.

orosz-csaba
Kép forrása: uni-eszterhazy.hu

Performanszaival és közösségi projektjeivel a kétezres évek eleje óta számtalan alkalommal találkozhatott a miskolci művészetkedvelő közönség. Rendszeres kiállítója a Miskolci Téli Tárlatoknak, valamint a Miskolci Grafikai Triennálénak. A Miskolci Galéria életéhez azonban nem csak kiállítóként kapcsolódott: diákjaival közösen éveken keresztül volt részese a helyi Múzeumok Éjszakájának, emellett folyamatosan jelen volt az aktív alkotómunkában a város emblematikus helyszínén, a Csabai kapunál található Alkotóházban. 

 

2011 óta Orosz Csaba szakmai társvezetője a Miskolci Galéria Alkotóházában a nyári Képzőművészeti Szabadiskolának, emellett rendszeresen tart ugyanott középiskolás, főiskolás, egyetemi tanítványainak sokszorosító grafikai műhelygyakorlatot. Ezzel a tevékenységével aktívan hozzájárul az idén százéves Miskolci Művésztelep hagyományának életben tartásához.

 

2003-ban elindította a VINYL (Vizuális Nevelés Labor) projektet. Emellett 2014-től kezdődően a Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor szakmai vezetője. 

Alkotóként közel ötven csoportos kiállításon mutatkozott be hazai és külföldi galériákban. 

Orosz Csaba Miskolc és a régió képzőművészeti életének olyan meghatározó művész egyénisége, akinek alkotói és pedagógiai tevékenysége a teljes hazai művészeti szcénában lenyomatot hagy. 2008-ban az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD, majd 2012-ben Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában DLA fokozatot. Jelenleg egyetemi docens és oktatási rektorhelyettes a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tanárképző Tanszékén, valamint egyetemi docens az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetében. 

Kimagasló munkássága, képzettsége, eddigi életműve alapján találták méltónak a Kondor Béla képzőművészeti díjra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló