2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#eger #ivartalanítás #macska

Civilek és állatorvosok összefogásában ivartalanítják a macskákat Egerben és környékén

Barna Benedek 2022.05.11. 18:24

Segítik azokat, akik önerőből nem tudnák elvégeztetni a viszonylag költséges műtétet, illetve a kóbor állatok szaporulatát is korlátozzák.

 

Egy év alatt több mint 350 kóbor és gazdás macskát ivartalanítottak Egerben és környékén önkéntesek. Kezdeményezésükhöz nemrégiben több helyi állatorvos is csatlakozott, akik ingyen végzik el a beavatkozást – számolt be a heol.hu.

Egerben a becslések szerint többezer kóbor macska él az utcákon. Láthatatlanok, talán csak akkor kerülnek szem elé, ha elpusztulnak. Ők egykori gazdás állatok kölykei, bár bizonyára sok kitett házi kedvenc is akad közöttük

– mondta el a lapnak Kövi Rita, aki helyi lakosként az ivartalanításban részt vevő önkéntesek vezetője. 

pikrepo-com - macska - (2)

Az ivartalanítás a macskáknál azért fontos, mert ezzel a gazdák megelőzhetik a nem kívánt szaporulatot, emellett számos betegségtől is megóvhatják az állatot – magyarázta Kövi Rita. Hangsúlyozta, hogy ez a műtét még akkor is fontos, ha olyan körülmények között tartják az állatot, hogy nem lesznek kölykei.

Szerencsére ez egyre elfogadottabb, de sokan – főként a szerény anyagi helyzetű, több macskás állatbarátok – nem tudják önerőből megoldani a viszonylag költséges műtétet. Nekik a gazdás ivartalanítási akciókkal segítünk. Az utcán tengődő kóbor állatoknak pedig azzal, hogy nem születnek évente többször értelmetlenül halálra ítélt kicsik.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az egész türelemjáték, sok-sok szervezéssel és önfeláldozással jár.

 

Mint mondta, a közterületen élő, sokszor vad négylábúakat becsapdázzák és műtétre szállítják a rendelőbe. Műtét közben a még alvó macskák fülét nemzetközi szabvány szerint jelölik, így ha újra befogná valaki ezeket a példányokat, egyértelműen láthatja, már átestek az ivartalanításon. A műtét és rövid lábadoztatás után pedig visszaengedik őket az eredeti élőhelyükre. "Ez a TNR-módszer, vagy magyarul a BIV, azaz befog, ivartalanít, visszahelyez" – mondta el Kövi Rita.

pikrepo-com - macska - (1)

Az ivartalanításokhoz egy németországi egyesület, a Tierschutzprojekt Ungarn E.V. nyújt anyagi segítséget, amely állatvédelmi céllal jött létre közel 30 éve, és adományokból működik. Rajtuk keresztül, kizárólag ennek az egyesületnek a Kastrationsprojekt nevű Facebook-oldalán lehet jelentkezni a kedvezményes ivartalanításra gazdáknak. 

Már túl vagyunk 350 állaton, négyszáz felé tartunk. Ez hatalmas szám, és jókora összeg. Ha ezek az állatok még szaporodni tudnának, akkor már több mint ezer kölyköt a világra hoztak volna, akik valószínűleg nem kellenének senkinek, gondozatlanok, betegek és rövid életűek lennének.

– magyarázta Kövi Rita.

 

Civilek és állatorvosok működnek együtt

 

Mára közel egy tucat segítő önkéntes működik közre a város környékén, ők a korszerű körülmények megteremtéséért mind ingyen, szabadidejükben dolgoznak. Az önkéntesek vezetője kiemelte, hogy példaértékű az együttműködés, amely az elmúlt hónapokban indult köztük és az egri állatorvosok között, akik havonta néhány kóbor macska ivartalanításával igyekeznek tenni a probléma ellen. "Úgy tudom, hogy országosan egyedülálló összefogás ez. Nagyon hálásak vagyunk nekik ezért, hatalmas segítség, hiszen anyagi forrásaink korlátozottak" – emelte ki az önkéntesek vezetője.

 

Kövi Rita elmondta: a tavasszal a törekvéshez csatlakozó egri állatorvosok – dr. Fejér Barnáné dr. Varga Éva, dr. Kiss Annamária, dr. Suszták Béla, dr. Szarka Szilárd, dr. Balogh Gábor és dr. Hanácsek Richárd – ingyenes műtéteket vállalnak az egyesületnek. 

 

Kétféleképpen is lehet segíteni

 

Az önkéntesej vezetője szólt arról is, hogy a segítséget, csatlakozási szándékot szívesen fogadják, ugyanis telephely híján óriási szükségük lenne lábadozáshoz alkalmas helyekre. Aki vállalja, hogy a frissen műtött macskákat lábadoztatja otthonában, ezzel segíthet gyorsítani az ivartalanítást. Aki részt venne ebben, az egyesületi Facebook-oldalon veheti fel a kapcsolatot az önkéntesekkel.

 

Anyagilag is támogatható az ivartalanítás, az összeget egyeztetés után állatorvosnak kell befizetni. 

 

 

(A fotók illusztrációk, forrásuk: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló