2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

#magyar kultúra napja #Pro Agria díj

Őket díjazta Eger Közgyűlése a Magyar Kultúra Napja alkalmából


 

Január 23-án, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése által a kulturális és művészeti élet területén dolgozó szakemberek számára alapított helyi kitüntetéseket adott át a hétfőn tartott városi ünnepségen Mirkóczki Ádám polgármester a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Éry-Kovács András, a Harlekin Bábszínház igazgatója részére.

 

Éry-Kovács András színházi rendező, dramaturg, tv-rendező, tanár. Pályáját a Szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, később a Pécsi Nemzeti Színházban, az Egri Gárdonyi Géza Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Kecskeméti Katona József Színházban, Budapesten a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban, valamint a Magyar Állami Operaházban dolgozott.

 

Szegeden, a Tanárképző Főiskolán diplomázott magyar irodalom és ének-zene tanári tagozaton, majd ezt követően Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, színházrendező szakon.

1987-ben Mozart: Figaró házassága rendezéséért megkapta a Legjobb Rendezés Díját a Szegedi Operafesztiválon.

 

A Színművészeti Egyetemen 1983-88 között a rendező főtanszakon volt tanársegéd, majd a későbbiekben a színháztudományi szakon oktatott szaktanárként. 
Tíz évig volt a Dramatrix Színházi Tréning Központ munkatársa, a Magyar Állami Operaháznak művészeti, dramaturgiai, majd rendező és művészeti munkatársa.

2011-ben az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött vezető dramaturgként és rendezőként, 2013. február 1-től a Harlekin Bábszínház kinevezett igazgatója. Igazgatói kinevezését 2018-ban újabb öt évre meghosszabbították.

 

Az elmúlt 10 évad alatt teljesen megújította a Harlekin működését, fiatal és nagyon tehetséges társulatot hozott létre. Bábszínészei kiemelkedő mozgató művészek, kiválóan énekelnek, játszanak, legfőbb varázsuk a társulati egységben és egymás iránti odaadó tiszteletükben rejlik. Éry- Kovács András szélesre tárta a bábműfaj kapuit, boldogan kísérletezik, új és új bábmozgatási technikákat dolgoz ki a fiatal bábművészekkel évről évre. Legfőbb erénye, hogy a drámai és zenés színjátszás felől közelít a bábszínjátszáshoz és ezzel teljesen új hangot ütött meg a magyarországi bábszínjátszás műfaji megújulásában.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Gulyás László zenész, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola intézményvezetője részére.

 

Gulyás László művészi hitvallásával, kreativitásával az egri kulturális élet meghatározó alakja, nevéhez számos minőségi kulturális program kötődik. 2016 óta kinevezett intézményvezetője az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolának. Vezetőként legfőképp a folyamatos fejlődést, a minőséget, a tehetségek gondozását, a közösségi lét megteremtését tartja szem előtt, és azt, hogy a zenetanulás minden gyerek számára elérhetővé váljon. Intézményvezetői munkássága alatt sokat tett a Zeneiskola népszerűsítéséért, az innovatív oktatásért, növendékeik számos versenyen értek el kimagasló eredményt. Gulyás László trombitásként 20 éve tagja az Egri Szimfonikus Zenekarnak, melynek korábban ügyvezetője is volt. Szabó Sipos Máté karmester mellett nevéhez fűződik többek között a Szimfonik Lájk és az Egri Kamaraopera Fesztivál megszületése, de számos ifjúsági koncert, tér-zene koncert megszervezése is. Szorgalmas, alázatos, elhivatott munkája, szakmai ötletei, rátermettsége és lelkesedése nagyban hozzájárult a zenekar népszerűségének növeléséhez. Mindemellett évek óta játszik a Gárdonyi Géza Színház zenés darabjaiban közreműködő zenekarban, valamint az általa életre hívott Snidero Quartet együttesben, magas zenei minőséget, élményt nyújtva a közönségnek. Programszervezőként nevéhez fűződik a Kultúrszalon, az Ütős Nap és a TUTU Jazz Napok szervezése is, mely rendezvények szintén minőséget nyújtanak a közönségnek, turisztikai vonzerőt jelentenek a városnak.  

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Vargáné Tóth Mária az Egri Kulturális és Művészeti Központ gazdasági csoportvezetője részére.

 

Vargáné Tóth Mária több mint 20 éve folyamatos, lelkiismeretes munkát végez gazdasági területen városunk kulturális szervezeteinél. 2001-ben került Művészetek Háza Kht-hez, mint gazdasági előadó, projektasszisztens. 2007-ben az intézményi átszervezés eredményeképp átkerült az EKMK-hoz, majd 2008-ban a Művészetek Háza Eger Kft-hez, ahol 2013-ig volt gazdasági főelőadó, projektmenedzser. 2017 óta az EKMK gazdasági csoportvezetője. Szakmailag felkészült, kiváló szakember. Munkájára jellemző az alaposság, precizitás, remek közösségi ember, méltán vívta ki a kollégák, partnerek megbecsülését, elismerését.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Bíró Tímea a Gárdonyi Géza Színház művészeti titkára részére.

 

Bíró Tímea 25 éve a Gárdonyi Géza Színház munkatársa, 13 éve művészeti titkára. Szorgalmas, alázatos, precíz munkájával alappillére a színház társulatának. Segítőkész hozzáállásával, szakmai ismeretével, rátermettségével, empátiájával kiemelkedő segítője a színház mindenkori vezetésének, művészeinek, a társulat tagjainak, kiérdemelve ezzel bizalmukat, szeretetüket. Szakmai munkája mellett embersége, a közösségért való tenni akarása is példaértékű.

 

indexkép: szinhaz.online.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló