2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

Mirkóczki bemutatta a bizonyítékot: a Fidesz tudott az Egri Vízilabda Kft. pénzügyi bajairól

2019.11.30. 00:00

A polgármester hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta az aláírt dokumentumot. Mirkóczki közben bejelentette: megadják a klubot megmentő önkormányzati támogatást. Egerben is megkezdődött a tömeges koronavírus-teszt.

 

Keddig 1600 koronavírus-gyorsteszt érkezik a városba, a Városháza Üvegtermében kezdik a tömeges tesztelést – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

 

"Az elkövetkező napokban kialakítjuk azt a protokollt, amely alapján megkezdhetjük a teszteléseket orvosi felügyelet és szakasszisztencia mellett" – fogalmazott a polgármester. Elmondta: előzetes bejelentkezés után, munkáltatói igazolással várják majd azokat az egri, vagy Egerben dolgozó embereket, akik sokakkal találkoznak munkájuk során, így mások mellett postásokat, bolti eladókat, szállásadókat, ételkiszállítókat, éttermi és egészségügyi dolgozókat, ügyfélszolgálatosokat.

 

Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján külön szólt az Egri Vízilabda Klub csődhelyzetéről. Szavai szerint több alaptalan rágalom látott napvilágot az elmúlt időszakban. A polgármester cáfolta azt az állítást, hogy a klub szabályosan elszámolt volna a 2019-ben megítélt, 68 millió forintos önkormányzati támogatással, s idézte azt a levelet, amelyben az önkormányzat munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy javítani kell a záradékolás szövegét a benyújtott számlákon. Kiemelte: a klub részéről ez a mai napig nem történt meg.

 

 


Mirkóczki szavai alátámaszására elsorolta a tényeket:

 

– 2019 augusztusában (vagyis még akkor, amikor Egerben a Fidesz-KDNP adta a polgármestert és a közgyűlési többséget – a szerk.) belső vizsgálat folyt le a klubnál. Az akkor készült jegyzőkönyv szerint „a klubelnök, az ügyvezető igazgató és a felügyelő bizottság elnöke által lefolytatott vizsgálat minden kérdést megnyugtató módon tisztázott, így a 2019/2020-es szezonkezdetnek magabiztosan vághat neki a csapat. Összességében megállapítható, hogy az Egri Vízilabda Klub működése, mind az előző vezetés, mind pedig a jelenlegi vezetés során gazdaságilag szabályosan történik, a klub eredményei pedig önmagukért beszélnek”. A jegyzőkönyvet nem más, mint Kovács Csatlós Tamás, a Fidesz önkormányzati képviselője, a vízilabdaklub felügyelőbizottságának akkori elnöke is aláírta.

 

– Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, hogy az önkormányzat mostani vezetésének nem volt tudomása az Egri Vízilabda Kft. csődközeli helyzetéről. Mirkóczi szerint erről legjobban a klub felügyelőbizottságának elnöki tisztségét betöltő Kovács Cs. Tamásnak kellett volna tudnia, aki azonban a közelmúltban történt találkozójukon erről nem tájékoztatta őt. A városvezető arról is szólt, hogy a sporttámogatást az idén még nem fizettek ki, mert nem tudják, hogy a bevételkiesés miatt csökkenteni kell-e az erre szánt összeget a költségvetésben. Hozzátette, hogy a sport és annak támogatása prioritást élvez, így az előző vezetés által erre szánt 140 millió forintot, és aztán a 200 millióra emelt összeget is kevésnek tartja.

 

– A klubnak nem sikerült szabályosan elszámolni a 2019-ben kiutalt 68 millió forintos önkormányzati támogatással. Január 6-án a belső ellenőrök hiánypótlás keretében felszólították a klubot, hogy javítson a számlák záradékolási szövegén, amely nem felelt meg a jegyzői utasításban foglaltaknak. A hiánypótlást a két fél közötti folyamatos kommunikáció ellenére sem sikerült megoldani. Mirkóczi Ádám szerint azért nem záradékolta a klub a kérdéses számlákat, mert azokat máshol is szeretnék elszámolni.

 

– Az önkormányzat nem tagja, nem tulajdonosa, nem részese és nem döntéshozója a vízilabda klubnak, így a polgármestert a kialakult helyzetért felelősség nem terheli.

 

Mirkóczki elmondta, felelősséget érezve a 110 éves klub és az ott sportoló gyermekek, munkatársak iránt, javasolja, soron kívül adja meg az önkormányzat a költségvetésben megítélt támogatást azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat által kijelölt szakemberek, a polgármesteri hivatal belső ellenőrei átnézhetik a klub pénzügyi dokumentumait az elmúlt másfél évről.

 

 

"Szándékunkban áll megmenteni az egri vízilabdát, de csak a törvények betartása mellett" – tette hozzá a polgármester. Mirkóczki szerint  a profi sport épp annyira fontos, mint az amatőr, ezért elkezdődött az árajánlatok bekérése egy érsekkerti, rekortán futópálya megépítéséhez, amely a polgármester szerint a városvezetős több évtizedes adóssága.

 

Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján beszélt az EVAT alá tartozó önkormányzati cégek új ügyvezetőinek kinevezéséről is, amelyről elmondta: a cégvezetők személyéről nem a közgyűlés, hanem az EVAT igazgatósági tanácsának ülése dönt. A polgármesternek szavazati joga nincs, csak javaslatot tehet. Ha nem lenne a válsághelyzet, akkor is ugyanígy történt volna győztes pályázó kiválasztása. Tehát Oroján Sándor egri Fidesz-frakcióvezető vádja – mely szerint a veszélyhelyzetet kihasználva a polgármester lecserélte a cégek vezetőit – Mirkóczki szerint hazugság.

  

Kijött a fényre az egri Fidesz, hogy ismét olcsó és átlátszó ferdítésekkel hipnotizálják a népet

Az Egri Vízilabda Klub csődje is szomorú, de ahogy ezt az egri Fidesz átpolitizálja, az még lehangolóbb. Ahogy arra számítani lehetett, az egri Fidesz két lábbal és jó nagy lendülettel beleállt a ZF-Eger vízilabdacsapat csődjébe. Nem, nem azt kérték számon, hogy miként juthatott egy rakat pénzzel kitömött kirakatcsapat odáig, hogy egy adóhatósági átvilágítás és eljárás végén fizetésképtelenné válik a klub.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló