2024. július 20., Illés

Eger ügye

#zöldfül #környezetvédelem #természetvédelem #bnpi #településterv

Mintegy 4 milliárd forint eszmei értékű állat-, és növényvilág kerülne  veszélybe az új egri településtervvel

Csarnó Ákos 2024.02.06. 07:41

Több, Eger környéki területről is szó van!

 

Kedden rendkívüli ülést  tart a Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság, azonban az egyik napirendi pont esetében nem érkezett meg minden melléklet, mi több, egy igen fontos hatósági - Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) - vélemény is csak azután került a bizottság elé, hogy azt külön kérték a településtervhez. A dokumentum a város hivatalos honlapján nem elérhető, talán nem véletlenül, ugyanis rengeteg – az elfogadás előtt álló településterv módosításával érintett – földrészletet érintő módosítás természetvédelmi szempontok miatt nem támogatható a BNPI részéről.

 

A Településfejlesztési Terv stratégiai munkarészen belül négy Pontszerű fejlesztési Projekttel adódnak súlyos problémai a BNPI-nek, mindegyikhez tételesen sorolva az érintett védett, ill. fokozatosan védett növény- és állatfajokat, természetvédelmi összértékeikkel együtt, forintban kifejezve. Ezeket összeadva közel  4 milliárd forintos összeget kapunk.

 

Ezek a megdöbbenő számok mindenképpen a pontszerű projektek létjogosultságának átértékelését igénylik, a BNPI véleménye alapján - ami szerkesztőségünk birtokába jutott.

 

I.                 "Eged-hegyi aktív turisztikai attrakció, kalandpark létrehozása – Flow élmény Eger hegyén"

 

A környék különleges madárvédelmi terület valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. A BNPI szakmai véleménye szerint a fejlesztési szándék a területeken található természeti értékek nagymértékű leromlását, eltűnését eredményezné: 62 védett növényfaj, 7 fokozottan védett állatfaj és 76 védett állatfaj található az élőhelyen.

 

 

II.                "Agria Adrenalin Park I-II. ütem" – turisztikai fejlesztések - TOP PLUSZ projektek között is szerepel.

 

A tervezett módosítási szándék, illetve annak megvalósítása e területek jelentős terhelését, illetve állapotuk romlását eredményezné: 9 védett növényfaj, és 2 védett állatfaj található az élőhelyen.

 

adrenalin

 

 

III.              "Egykori honvédségi külterületi barnamezős területek funkcióváltása – Lakóterületek integrálása és fejlesztése a Pásztorvölgyben"

 

Az önkormányzat ezen a területen munkahely teremtési, helyi gazdaság élénkítésére irányuló, illetve napelempark létesítési célú fejlesztéseket valamint lakóparkos beépítéseket tervez.

 

A tervezett módosítási szándék, illetve annak megvalósítása e területek jelentős terhelését, illetve állapotuk romlását eredményezné: 19 védett növényfaj, 3 fokozottan védett állatfaj és 25 védett állatfaj található az élőhelyen.

 

Ráadásul az egri külterületi 01046/85 hrsz-ú ingatlan noha kertvárosias lakóterület kategóriában szerepel, az országos ökológiai hálózat ökológiai folyosója által érintett, vagyis új beépítésre nem jelölhető ki. A tervezett fejlesztési elképzelés jogi és természetvédelmi szempontból nem támogatható.

 

 

És végül egy összefoglaló lista az élőlények eszmei értékéről:

 

 

indexkép: békászó sas - Fotó: Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló